Potrivit specialistilor, vaccinul este conceput astfel incat sa "invete" sistemul imunitar sa localizeze si sa distruga celulele canceroase, informeaza The Telegraph.
Terapia, care are ca tinta o molecula ce se gaseste in 90% dintre cazurile de cancer, ar putea va "antrena" sistemul imunitar al oamenilor astfel incat sa distruga tipuri de cancer des intalnite precum cel de san sau de prostata.
Rezultatele preliminare ale testelor clinice arata ca vaccinul determina un raspuns al sistemului imunitar si reduce nivelul bolii.
Cercetatorii spera acum sa extinda testarea vaccinului la un numar mai mare de pacienti si sa demonstreze ca acesta este eficient in cazul mai multor tipuri de cancer.
Potrivit oamenilor de stiinta, vaccinul poate distruge tumorile aflate in stadiu incipent si controleaza raspandirea celulelor bolnave.
Celulele canceroase reusesc sa "pacaleasca" sistemul imunitar si sa se raspandeasca necontrolat pentru ca organismul oamenilor nu este invatat sa recunoasca respectivele celule ca fiind distructive.
Sistemul imunitar ataca celulele "straine" precum bacteriile, dar nu si pe cele canceroase, pentru ca tumorile sunt formate din propriile celule ale pacientilor.
Cercetarile oamenilor de stiinta au fost publicate in revista "Vaccin".
Organizatiile non-guvernamentale care sprinjina bolnavii de cancer au primit cu ochi buni descoperirea specialistilor, insa au avertizat in legatura cu testarile care ar trebui sa continue inainte de a fi aprobat utilizarii la scara larga.