x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Prima misiune "particulară" în spaţiu a fost amânată cu doar câteva secunde înaintea lansării

Prima misiune "particulară" în spaţiu a fost amânată cu doar câteva secunde înaintea lansării

19 Mai 2012   •   11:03
Prima misiune "particulară" în spaţiu a fost amânată cu doar câteva secunde înaintea lansării

Firma de zbor spatial SpaceX, care intentioneaza sa devina primul "privat" care trimite o nava spre Statia Spatiala Internationala (ISS), a amanat sambata dimineata lansarea rachetei Falcon, cea care va purta nava spatiala Dragon, la bordul careia se afla 2,5 tone de provizii destinate astronautilor de pe ISS.

Motoarele rachetei au fost oprite cu doar cateva secunde inaintea lansarii de la baza de la Cape Canaveral, Florida, dupa ce computerele de la bord au observat depasirea parametrilor de presiune in camera unuia dintre cele noua motoare Merlin care echipeaza racheta.

Urmatoarea incercare de lansare a fost programata pentru marti, iar proiectantul Falcon, miliardarul Elon Musk a dat asigurari ca totul va fi in regula.

Toate navele care transporta echipaj uman sau provizii catre ISS sunt operate de agentii de stat sau continentale (fie ca vorbim de Rusia, SUA sau Europa). SpaceX incearca sa devina prima companie privata care reuseste sa conecteze la ISS o nava cu provizii, fara echipaj uman, controlata de la sol.

×