x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ridică-te şi fugi!.

Ridică-te şi fugi!.

de Anca Aldea    |    18 Mai 2011   •   17:53

Un studiu publicat in cotidianul italian La Repubblica si desfasurat de American Cancer Society pe tema dezavantajelor muncii sedentare arata ca sase ore petrecute pe scaun, in fata calculatorului, pot avea consecinte grave asupra sanatatii. Potrivit profesorului Marc Hamilton de la Centrul de cercetari biomedicale Pennington din SUA, 'muschii ajung sa aiba tot atatea reactii ca si cei ai unui cal mort. Acest lucru face ca metabolismul sa dea nastere la o serie de efecte neplacute'.

Potrivit Agerpres, studiul a fost desfasurat pe 123.000 persoane. Cercetatorii au aratat ca, in cazul celor cu munca sedentara, rata mortalitatii este de 20% mai mare (din acest procent, 40% se raporteaza la femei). Alte cercetari au aratat ca persoanele care au o munca sedentara mai mult de zece ani prezinta un risc de aproape doua ori mai mare sa faca un cancer colorectal. Alte necazuri produse de pozitia in sezut sunt obezitatea si diabetul, care se explica printr-un aport caloric prea mare fata de energia pe care o cere o zi de munca sedentara. Profesorul Marc Hamilton spune ca activitatea desfasurata in pozitia stand pe scaun necesita de trei ori mai putine calorii decat o munca unde se sta si in picioare.

Oamenii de stiinta ne sfatuiesc sa facem mai multe pauze intr-o zi de serviciu, sa ne ridicam regulat de pe scaun si sa facem miscare.

×
Subiecte în articol: internet scaun obezitate