x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Secrete inaccesibile

Secrete inaccesibile

20 Sep 2008   •   00:00

O dispută între statul turc şi o echipă de arheologi amînă dezgroparea unor vestigii istorice fără egal. În aprilie 2008, la un an după ce o columnă restaurată din situl de la Knidos s-a prăbuşit din cauza unei furtuni, autorităţile de la Ankara au decis închiderea şantierului arheologic pe motiv de neglijenţă din partea echipei conduse de profesorul Ramazan Ozgan.



O dispută între statul turc şi o echipă de arheologi amînă dezgroparea unor vestigii istorice fără egal. În aprilie 2008, la un an după ce o columnă restaurată din situl de la Knidos s-a prăbuşit din cauza unei furtuni, autorităţile de la Ankara au decis închiderea şantierului arheologic pe motiv de neglijenţă din partea echipei conduse de profesorul Ramazan Ozgan. În ultimele aproape cinci luni, doi experţi independenţi au încercat să verifice neglijenţa de care erau acuzaţi Ozgan şi partenerii săi, cercetători din cadrul Muzeului Britanic şi al Universităţii din Freiburg, Germania. Concluzia celor două rapoarte a fost că profesorul Ozgan, care a acţionat în judecată statul turc pentru a anula decizia emisă în aprilie, nu avea cum să ştie că la baza columnei, sub un strat de calcit, se afla o fisură, care a cauzat prăbuşirea columnei. Arheologii sperau să găsească la Knidos, fosta perlă antică a civilizaţiei greceşti, statuia preafrumoasei Afrodita, lucrată în marmură de sculptorul atentian Piraxitelles. Portul Knidos era folosit, în timpurile străvechi, pentru comerţul cu vin înspre India şi Britania, dar era şi un important centru religios, precum şi locul în care se dezvoltase o puternică şcoală medicală, a căror absolvenţi puteau rivaliza oricînd cu colegii lor de la legendara clinică hipocratică.



MANDIBULĂ DE UN  MILION DE ANI
Un grup de cercetători sirieni şi elveţieni a descoperit, lîngă oraşul Khowm din Siria, mandibula unei cămile, care a trăit în această regiune în urmă cu aproximativ un milion de ani. “Este o specie necunoscută pînă în prezent”, a declarat Heba al-Sakhel, unul dintre cercetători. “Ar putea fi vorba despre cel mai vechi os de cămilă descoperit vreodată pe Pămînt”, a spus profesorul, într-o declaraţie acordată publicaţiei The Scotsman, elveţian Jean-Marie Le Tensorer. Potrivit experţilor, osul este de dimensiuni mici, comparativ cu mandibula unei cămile din zilele noastre, dar le poate oferi oamenilor de ştiinţă o idee despre evoluţia acestor mamifere de-a lungul timpului. Aceeaşi echipă a descoperit, anul trecut, scheletul unei cămile gigant – aproape două ori mai mare decît cămilele din zilele noastre –, vechi de aproximativ 100.000 de ani.

RĂZBOINICII DIN PELLA
O echipă de arheologi care lucrează la un sit de lîngă Pella, capitala antică a macedonenilor, a descoperit 43 de morminte datînd din perioada 650-279 î.Hr. Unele dintre rămăşiţele pămînteşti au fost atribuite unor războinici, care ar fi fost îngropaţi în acest cimitir din nordul Greciei între 580 şi 480 î.Hr.. Alături de resturile umane, au fost găsite coifuri din bronz şi săbii din fier, pumnale şi vîrfuri de suliţă. Arheologii spun că, la înmormîntare, gurile, ochii şi piepturile celor 30 de războinici au fost acoperite cu ornamente suflate cu aur.

TEMPLU ÎNCHINAT LUI RAMSES AL II-LEA

O echipă de arheologi egipteni a descoperit la Cairo un templu închinat lui Ramses al II-lea şi fragmente dintr-o statuie reprezentîndu-l pe acesta, informează AFP, preluată de Agerpress. Templul construit pentru Ramses al II-lea, faraon din a XIX-a dinastie egipteană (secolul al XIII-lea î.Hr.), a fost descoperit în regiunea Ain Shams. Faraonul a condus între anii 1304 şi 1237 î.Hr., domnia sa de 67 de ani reprezentînd o epocă de prosperitate şi înflorire culturală.

STONEHENDGE DE UCRAINA
Instititul de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Naţionale Carpatice din Ucraina a anunţat, săptămîna trecută, că în această ţară a fost descoperit un ansamblu de pietre asemănător cu cele de la Stonehendge (foto). Potrivit paginii de internet a publicaţiei Pravda, specialiştii ucraineni nu cunosc deocamdată originea celor zece sculpturi găsite în apropierea satului Snidavka, dar directorul institutului, Nikolai Kugutiak, este de părere că ele sunt vechi de cinci sau şase mii de ani. Una dintre aceste pietre are aproximativ 14 metri înălţime şi reprezintă o femeie însărcinată. Locul în care au fost găsite aceste pietre uriaşe a fost deja vizitat de preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, informează Pravda.

CUCUTENI, PRIN EUROPA
O primă expoziţie mondială dedicată Culturii Cucuteni a fost vernisată, marţi, la Palazzo della Cancelleria, în perimetrul istoric al Cetăţii Vaticanului, transmite Agerpress. Potrivit agenţiei de ştiri, expoziţia “Una Grande Civilta dell’Antica Europa, V-III millenni a.C.”  va fi plimbată prin toată Europa. “«Cucuteni» va deveni cu certitudine «o marcă înregistrată» a excelenţei culturale româneşti, precum şi o manifestare a disponibilităţii de colaborare internaţională a autorităţilor culturale din România”, a declarat ambasadorul român la Vatican, Marius Lazurca.

×
Subiecte în articol: descoperit arheo