x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sindromul Othello: gelozia delirantă

Sindromul Othello: gelozia delirantă

de Radu Popa    |    18 Feb 2013   •   21:56
Sindromul Othello: gelozia delirantă
Sursa foto: Thinkstock

Cercetătorii italileni de la Universitatea din Pisa au descoperit recent aria cerebrală ce coordonează mecanismele implicate în producerea geloziei delirante, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de “Sindromul Othello”

Manifestări. Afecţiunea menţionată poate determina o serie de manifestări agresive, precum urmărirea insistentă a altei persoane şi hărţuirea acesteia, comiterea  unei crime sau sinuciderea, părând a fi provocată de un dezechilibru intervenit într-o anumită regiune cerebrală. Potrivit savanţilor din Peninsulă mecanismele neuronale care produc aşa-numitul “Sindrom Othello” apar în cortexul frontal ventro-medial, o regiune cerebrală care coordonează procesele cognitive şi afective. Potrivit declaraţiilor oamenilor de ştiinţă  italieni, aceştia au elaborat un model teoretic bazat pe observaţiile clinice efectuate asupra unor persoane ce sufereau de schizofrenie, alcoolism şi Boala Parkinson şi care prezentau manifestări asemănatoare cu cele ale bolnavilor de gelozie delirantă. Atenţia specialiştilor s-a concentrat mai ales asupra persoanelor din ultima categorie, tratamentele aplicate acestora putând consta în administrarea unor medicamente care pot stimula producţia de dopamină.

Dezechilibru. Cercetările empirice asupra cauzelor neurologice ale apariţiei geloziei aflându-se într-o fază incipientă, sunt necesare studii suplimentare pentru depistarea cauzelor biologice. Specialiştii sunt de părere că dacă gelozia poate fi considerată un sentiment normal, sarcina lor este de a descoperi dezechilibrul biochimic care o poate transforma într-o obsesie periculoasă. Ideea că relaţia cu persoana iubită este singurul lucru important din propria viaţă, interpretarea greşită a comportamentului şi a sentimentelor partenerului, precum perceperea ruperii relaţiei cu acesta ca pe o catastrofă sunt simptome care, în final, pot conduce la un comportament agresiv şi la comiterea unor acte de violenţă extremă. Oamenii de ştiinţă speră că o cunoaştere mai bună a circuitelor cerebrale şi a dezechilibrelor biochimice ce pot conduce la diferite forme de manifestare a geloziei delirante pot ajuta la o identificare mai rapidă a subiecţilor  vulnerabili faţă de astfel de afecţiuni. 

×
Subiecte în articol: sindrom othello