x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă „Singuraticul George”, ultima ţestoasă-gigant de Galapagos din sub-specia abingdoni, a murit în „floarea tinereţii”, la 100 de ani (VIDEO)

„Singuraticul George”, ultima ţestoasă-gigant de Galapagos din sub-specia abingdoni, a murit în „floarea tinereţii”, la 100 de ani (VIDEO)

25 Iun 2012   •   13:00
„Singuraticul George”, ultima ţestoasă-gigant de Galapagos din sub-specia abingdoni, a murit în „floarea tinereţii”, la 100 de ani (VIDEO)

Dintre cele 15 sub-specii de testoase uriase de Galapagos, au ramas doar zece. Ultimul reprezentant al subspeciei abingdoni, botezat 'Lonsome George' (Singuraticul George) a murit, duminica, in rezervatia centrului de cercetare 'Charles Darwin', la varsta de aproximativ 100 de ani, din cauze inca necunoscute. Chiar daca durata medie de viata a testoaselor de Galapagos este de 100-120 de ani, exemplare crescute in captivitate au trait si 170 de ani. Asadar, George ar fi trebuit sa mai faca (o mare) umbra pamantului cateva decenii de acum inainte. Ingrijitorul sau si-a declarat uluiala: 'Am ajuns la usa si Singuraticul era bine, se catara pe niste pietre. M-am intors la scurt timp si era mort. Am inghetat', spune Fausto Llerena, citat de The Telegraph.

Dupa ce cauza mortii va fi determinata, George va fi imbalsamat, astfel ca toti vizitatorii centrului sa il poata vedea.

Populatia de testoase-gigant a insulelor Galapagos a fost decimata, dupa sosirea oamenilor, in secolul al XVI-lea, cand numarul exemplarelor a fost estimat la 250.000. La inceputul anilor 1970 mai traiau doar 3.000 de exemplare. Totusi, in prezent, dupa masurile de protejare a speciei, pericolul disparitiei a fost indepartat, ajungandu-se la o populatie de circa 20.000.

In cazul subspeciei Chelonoidis nigra abingdoni, cauza extinctiei a fost popularea insulei Pinta cu capre, care au ras vegetatia altadata luxurianta a insulei, astfel ca testoasele au murit de foame.

Singuraticul George a fost descoperit pe 1 decembrie 1971, de un biolog ungar si a fost stramutat in rezervatia 'Charles Darwin' de pe insula Santa Cruz, unde s-a incercat imperecherea sa cu femele din alte subspecii. Desi reticent fata de acestea, George a cedat, totusi, farmecelor a doua femele, insa ouale produse nu au eclozat si, astfel, singurul abingdon a ramas chiar ultimul.

×