x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Studiu. Imaginile privite de victime, sursă de informații pentru anchetatori

Studiu. Imaginile privite de victime, sursă de informații pentru anchetatori

01 Ian 2014   •   16:41
Studiu. Imaginile privite de victime, sursă de informații pentru anchetatori

Conform rezultatelor publicate de echipele de cercetare a două universități britanice, prin utilizarea unei noi tehnologii fotografice avansate, imaginile persoanelor reflectate de ochii victimelor pot conduce la identificarea agresorilor acestora.

Cercetătorii au plecat de la premisa că atunci când este o persoană este fotografiată, pupila ochiului său are un comportament identic cu cel al unei oglinzi, care va reflecta imaginile aflate în spatele obiectivului fotografic, la care persoana privește.
În cadrul studiului, oamenii de știință au fotografiat opt persoane, care priveau alți patru indivizi, aflați în spatele aparatului de fotografiat. După aceea subiecții au fost rugați să identifice în imaginile extrase din reflexiile ochilor celor fotografiați persoane sau obiecte cunoscute. În 84% din cazuri, subiecții au fost capabili să identifice chipuri familiare, iar în alte 71% din cazuri ei au putut face o conexiune între imaginile obținute din reflexiile ochilor și o fotografie tip buletin.
Cercetătorii au declarat că au fost surpinși să descopere faptul că inclusiv fețele nefamiliare au putut fi distinse în ciuda calității slabe a imaginilor prezentate subiecților, care este de aproximativ 30000 de ori mai slabă decât cea a unei fotografii luate în condiții normale.
Momentan, tehnologia nu poate fi aplicată decât fotografiilor de înaltă rezoluție, în care victimele sunt fotografiate.
Descoperirea ar putea revoluționa tehnica anchetelor efectuate de poliție, care utilizând reflexiile persoanelor sau obiectelor în ochii victimelor sau martorilor unei infracțiuni, vor putea obține indicii și probe mult mai elocvente.

×