x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Supereroii planetei

Supereroii planetei

25 Oct 2007   •   00:00

Căt de uşor este astăzi pentru cei mici să ajute la salvarea Planetei! Jucăriile ecologice au inceput să se inmulţească pe rafturile magazinelor pentru copii, tot mai multe companii făcănd lobby pentru combaterea incălzirii globale.

Giganţii din industria divertismentului ii incurajează pe copii să inveţe de la cele mai mici vărste despre ecologie şi să se poarte exemplar cu mediul inconjurător. Corporaţiile străine profită din plin de nişa creată cu ajutorul oamenilor de ştiinţă şi a altor specialişti care au tot avertizat in ultimii ani despre pericolele care ne vizează din cauza schimbărilor climatice. Şi pentru a insista asupra problemelor care ne-ar putea aştepta dacă nu incercăm la unison să combatem incălzirea globală, producătorii de jocuri au ieşit la liman cu figurile cele mai terifiante care personalizează dezlănţuirea naturii. Disney, lanţul de magazine al Centrului Early Learning şi CBeebies, canalul BBC destinat in exclusivitate celor mici, au lansat pe piaţa britanică o serie de jocuri şi jucării educative prin care copiii au ocazia să inveţe principiile ecologice şi să devină astfel mai "prietenoşi cu mediul inconjurător".

DOC TOX SE INTOARCE? In tot mai multe grădiniţe din Marea Britanie au fost lipite pe pereţi afişe cu insalubrul Doc Tox, un extraterestru malefic pasionat de ştiinţă, o arătare cu piele verde, bot ascuţit, ca de crocodil, şi cu labe uriaşe. Centrul Early Learning a scos chiar la vănzare jucăria Doc Tox, care se poate achiziţiona separat sau impreună cu Protectorii Planetei, a căror misiune sfăntă constă in păstrarea curăţeniei pe Terra. Protectorii Planetei, personajele fantastice ale unor jocuri şi filme educative lansate de lanţul de magazine Early Learning, ii invaţă pe micuţi regulile elementare ale lumii inconjurătoare, dar şi cum să reducă, să refolosească şi să recicleze gunoiul.

POLLUTO ŞI POLUAREA. Magazinele Early Learning au scos la vănzare şi jucăria Polluto, un personaj pe care copiii l-au cunoscut in serialul Tommy Zoom. Polluto, un individ infricoşător, cu piele albastră şi sprăncene arcuite, este ajutat de o pisică răutăcioasă pe nume Smog să-i facă zile fripte lui Tommy. Impreună cu Daniel, un căţel simpatic şi pacifist, Tommy reuşeşte de fiecare dată să scape cu bine din comploturile antinatură puse la cale de Polluto şi Smog. "Nu e bine să irosiţi măncarea!", le spune, intre altele, Tommy Zoom celor mici. "Păstraţi mediul curat, consumaţi hrană sănătoasă şi economisiţi apa Planetei!", ii mai sfătuieşte băieţelul, care poartă o pelerină şi un mare Z imprimat pe piept.

UN GHID CU ŢINTĂ DUBLĂ. Centrul de greutate al programelor educative destinate copiilor se află, potrivit presei britanice, pe canalul de televiziune Playhouse Disney. In vara aceasta, canalul a lansat primul ghid de mediu pentru preşcolari. Ghidul de animaţie 2D "Playing for the Planet" ("Să ne jucăm pentru Planetă") a fost considerat un real succes.

Jocurile şi jucăriile ecologice

In Statele Unite, mai multe organizaţii promovează educaţia ecologică pentru cei mici. Unele dintre ele ii incurajează pe părinţi să asculte intotdeauna doleanţele celor mici şi să le cumpere doar jucăriile pe care şi le doresc ei. Jocurile şi jucăriile de calitate - un joc de şah sau jocurile de tip Lego - vor putea fi folosite zeci de ani. Nu aruncaţi banii pe jocurile şi jucăriile pe care copiii nu şi le doresc şi cumpăraţi la măna a doua, că nu este nici o ruşine, susţin ecologiştii americani. O jucărie second-hand poate fi la fel de distractivă ca una nouă, mai ales pentru copiii cu vărste foarte fragede, care nu-şi dau seama de astfel de diferenţe. Părinţii sunt sfătuiţi să verifice mereu materialele din care sunt realizate jucăriile - activiştii mediului ii incurajează să cumpere jucării din lemn nelăcuite, mult mai igienice şi "mai prietenoase cu mediul" decăt cele din plastic sau metal.

×
Subiecte în articol: eco