x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Telescopul orbital Hubble a descoperit o galaxie extrem de veche şi de îndepărtată (VIDEO)

Telescopul orbital Hubble a descoperit o galaxie extrem de veche şi de îndepărtată (VIDEO)

de Agerpres    |    11 Feb 2014   •   18:54
Telescopul orbital Hubble a descoperit o galaxie extrem de veche şi de îndepărtată (VIDEO)
Sursa foto: Telescopul orbital Hubble a descoperit o galaxie extrem de veche şi de îndepărtată

Astronomii au descoperit, prin intermediul telescopului orbital Hubble, o galaxie extrem de veche şi de îndepărtată, aflată într-un moment în spaţiu-timp în care Universul, a cărui vârstă în prezent a fost calculată la 13,8 miliarde de ani, avea 'doar' aproximativ 650 de milioane de ani, conform Reuters.

Galaxia, care a primit numele de catalog Abell 2744-Y1, era, în momentul în care a emis unda de lumină detectată în prezent de Hubble, de aproximativ 30 de ori mai mică decât Calea Lactee, dar avea o rată foarte rapidă de extindere, numeroase noi stele formându-se în cadrul ei.

Dacă descoperirea acestei galaxii va fi confirmată, astronomii vor da înapoi orologiul formării primelor galaxii în Univers cu aproximativ 100 de milioane de ani, până la 650 de milioane de ani după momentul zero, al exploziei primordiale, sau Big Bang, actul de naştere al Universului.

Abell 2744-Y1 este prima galaxie foarte îndepărtată descoperită de Hubble în cadrul unui nou proiect de căutare a galaxiilor şi aglomerărilor de stele prin intermediul efectului de lentilă gravitaţională. Acest efect se produce atunci când obiecte cosmice cu o putere gravitaţională extraordinar de mare, aşa cum sunt clusterele de galaxii, curbează şi amplifică fluxul luminos emis de obiecte cosmice şi mai îndepărtate, relativ la perspectiva lor de pe Pământ.

Din când în când, acest efect de lentilă gravitaţională aduce în atenţia astronomilor un obiect cosmic extrem de îndepărtat, aşa cum este galaxia Abell 2744-Y1. 'Clusterele de galaxii acţionează ca nişte lentile adiţionale şi practic măresc de cel puţin 10 ori oglinda de detecţie a telescopului Hubble', a explicat astronomul Nicolas Laporte, de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare.

Această tehnică a fost folosită şi în trecut pentru a identifica galaxii foarte îndepărtate în spaţiu-timp. De această dată însă, imaginile obţinute sunt suplimentate de observaţii realizate cu telescoape în spectrul infraroşu. Atunci când alinierea corpurilor cosmice va fi mai bună, astronomii speră să identifice eventualele galaxii care existau la 300 de milioane de ani după Big Bang. Detaliile acestei descoperiri au fost publicate în ultimul număr al revistei Astronomy and Astrophysics Letters.




×