Un grup de cercetatori condus de microbiologul si astrobiologul Radu Popa, de la Universitatea Portland (SUA) a gasit dovada posibilitatii existentei vietii pe planeta Marte, mai precis in gheata din galeriile de lava vulcanica, anunta msnbc.com.
Asemenea formatiuni se gasesc atat pe Pamant, cat si pe Marte, iar conditiile microclimatice sunt foarte asemanatoare.
Popa, doctorand al Facultatii de Ecologie a Universitatii Bucuresti, si echipa sa au gasit 10 specii de microorganisme in gheata din 'conductele' de lava din craterul Newberry, localizat in Muntii Cascadei, Oregon, SUA, la o inaltime de 1.530 metri. Intre microorganismele descoperite acolo se numara si Pseudomonas, una dintre cele mai comune specii de bacterii de pe Pamant (se gaseste efectiv peste tot, inclusiv pe pielea noastra). 'Ce o deosebeste de suratele ei din alte parti, este abilitatea de a creste in conditii similare cu cele de pe Marte, respectiv temperaturi foarte scazute si un nivel foarte redus al oxigenului', a declarat Amy Smith, co-autor al studiului publicat de Popa in revista Astrobiologist, la mijlocul lunii decembrie 2011. Pseudomonas si celelalte specii de microorganisme pot trai in mediul respectiv fara nutrienti considerati elementari pentru suportul vietii, precum zaharul. Dar atunci, cu ce se hranesc? Raspunsul este uimitor: cu fier! Fierul este, alaturi de magneziu, componenta a olivinelor (silicati cristalizati verzui), care se gasesc din belsug in gheata din galeriile de lava vulcanica.
'Am tot cautat in ultimii 10 ani dovezi ale existentei vietii in olivine si acum am gasit o multime', a declarat, cu satisfactie, Radu Popa. Astrobiologul si-a inceput cariera explorand pesterile din Romania si a fost cel care a avut ideea cercetarii galeriilor de lava vulcanica, dupa ce acestea ua fost descoperite si pe Marte, sugerandu-se ca ar putea fi sediul vietii pe Planeta Rosie. 'Cand temperatura si presiunea atmosferica de pe Marte vor creste la niveluri la care au fost in trecut, ecosisteme ca acesta ar putea inflori', spune Popa.