x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Afacere - Exista e-mail dupa moarte

Afacere - Exista e-mail dupa moarte

29 Sep 2004   •   00:00

Diversi intreprinzatori le promit clientilor ca, dupa ce-si vor da obstescul sfarsit, le vor trimite ultimele dorinte prin e-mail tuturor prietenilor, rudelor sau dusmanilor.

Mesaje de dincolo de mormant

Global Spectrum este o companie de Internet spaniola care a inaugurat un nou tip de afacere: le ofera clientilor posibilitatea sa scrie un ultim e-mail la care sa ataseze fotografii, filmulete sau inregistrari audio. Dupa ce abonatul moare, compania expediaza mesajul catre rude, prieteni sau chiar dusmani.
CRISTIAN IONITA

Contra unei sume mai mult sau mai putin "simbolice", intreprinzatorii isi asigura clientul ca, dupa ce "a dat coltul", vor trimite un e-mail catre o lista de adrese alcatuita de el in timpul vietii. Poate nu va vine sa credeti, dar afacerea le merge din ce in ce mai bine.

Site-ul, care poate fi accesat la adresa http://www.thelastemail.com, are variante in limba engleza, spaniola si portugheza si a fost inaugurat in luna ianuarie a acestui an, dar a inceput sa aiba clienti abia prin luna iulie. Pana acum s-au inscris deja vreo 300 de utilizatori, in marea lor majoritate spanioli, brazilieni sau americani.

Serviciile variaza in functie de banii pe care abonatul este dispus sa-i cheltuiasca pe "mesajele de dupa moarte", pentru ca Global Spectrum le ofera clientilor sai mai multe planuri tarifare: de la zero lei la 200 de euro.

PLANURI TARIFARE. Planul tarifar "Master Plan" costa 18,99 euro ca abonament pe un an sau 199,99 de euro pentru tot restul vietii. Acesta permite utilizatorilor inregistrati sa trimita oricat de multe e-mailuri au chef. De asemenea, pot fi trimise mailuri diferite catre grupuri de destinatari diferite (familie, prieteni, dusmani s.a.m.d.). In plus, abonatul primeste un spatiu de 5 megabiti (MB) pentru stocarea fisierelor audio, video sau sonore pe care le poate atasa mesajelor.

Planul tarifar "Premium" costa 14,99 euro ca abonament pe un an sau 159,99 de euro pentru tot restul vietii si "este ideal pentru grupurile mici sau medii de destinatari", explica site-ul companiei. Abonatii au posibilitatea sa trimita maximum 10 e-mailuri si primesc 2 MB spatiu pentru stocarea fisierelor audio sau video.

Planul tarifar "Esential" costa 8,99 euro ca abonament pe un an sau 99,99 de euro pentru tot restul vietii. Acesta "se adreseaza celor care vor sa spuna "La revedere" unui grup restrans de persoane", explica reprezentantii Global Spectrum. Abonatii primesc dreptul de a trimite 5 e-mailuri post-mortem si un spatiu de stocare de 1 MB.

GRATIS. Pentru cei care vor sa vada despre ce e vorba exista si un plan tarifar gratis. Acesta este limitat la trimiterea unui singur e-mail si nu include nici un fel de spatiu de stocare pentru atasarea unor fisiere. Singurul lucru solicitat de companie de la cei care vor sa testeze acest serviciu este o adresa de e-mail valida pentru verificare.

In plus, celor care au ales un plan tarifar mai mic (sau gratis) li se ofera posibilitatea sa faca "upgrade" sau sa-si mareasca spatiul de stocare.

SECURITATE

Foarte putini ar fi incantati ca altcineva sa le citeasca "testamentul on-line". Prin urmare, compania foloseste algoritmi puternici de criptare a datelor si parole personale pe 128 de biti la care au acces doar clientii, nu si angajatii sai. "Ultimul e-mail" este trimis la destinatie doar dupa ce Global Spectrum a fost anuntata de un mandatar ca abonatul sau a murit si i-a fost prezentata o copie a certificatului de deces.
×
Subiecte în articol: IT e-mail