Conform unui experiment realizat de experţi BitDefender, pe o reţea de socializare, 94% din utilizatorii care au primit cereri de prietenie din partea unei "tinere domnişoare" au acceptat cererea de prietenie fără să cunoască identitatea reală a acesteia.
Testul a fost desfăşurat pe un eşantion de 2.000 de utilizatori din toată lumea, membri ai uneia dintre cele mai populare reţele de socializare. Structura eşantionului: 1.000 femei, 1.000 bărbaţi cu vârste cuprinse între 17-65 ani (media de vârstă - 27,3 ani). În primă fază, utilizatorii erau rugaţi să adauge o domnişoară necunoscută ca prieten, apoi se iniţiau conversaţii cu aceştia pentru a determina ce fel de informaţii va dezvălui utilizatorul domnişoarei în cauză.
Experimentul a arătat că mai mult de 86% din utilizatorii creduli care au acceptat prietenia vin din industria IT, 31% din aceştia lucrând în domeniul securităţii IT. Cel mai frecvent motiv pentru acceptarea prieteniei tinerei domnişoare blonde a fost "chipul drăguţ" (53%). După aproximativ o jumătate de oră de conversaţie, 10% din angajaţii din industria IT au dezvăluit blondei informaţie personală senzitivă precum: adresa, numărul de telefon, numele mamei şi al tatălui etc. - informaţie care de obicei este cerută pentru recuperarea parolei. Două ore mai târziu, 73% au dezvăluit informaţie ce părea a fi confidenţială de la locul lor de muncă precum: strategii, planuri de acţiune şi tehnologii/software încă nelansate.