Testul unei arme de foc construită prin utilizarea tehnologiei de imprimare 3D a fost un succes, a anunţat grupul de cercetători care au lucrat la acest proiect destul de neconvenţional şi care intenţionează să facă public pe internet toate etapele de dezvoltare ale procesului.
Testul prototipului, rezultatul a mai mult de un an de cercetări, s-a desfăşurat într-un poligon din Texas, în ciuda numeroaselor critici primite din partea organizaţiilor care desfăşoară activităţi împotriva deţinerii armelor de foc.
Arma a fost manufacturată la o imprimantă 3D, achiziţionată de pe eBay contra sumei de 8,000 de dolari.Componentele din care a fost asamblată arma au la bază un co-polimer complex - ABD (acrilonitril-butadien-stiren), singura parte metalică fiind percutorul.
Conducătorul grupului Cody Wilson, un student la drept în vârstă de 25 de ani, se caracterizează drept un cripto-anarhist şi spune că planurile vor fi făcute publice pentru a dărâma orice bariere în faţa libertăţii individului.
"Există o cerere de arme de foc în întreaga lume. Sunt conştient de faptul că tehnologia noastră va putea fi folosită pentru a face rău unor oameni - dar din acest motiv sunt şi cele manufacturate în mod tradiţional, este totuşi o armă! Sunt ţări în care este interzisă deţinerea unei arme de foc, acesta este un lucru de acum înainte neadevărat!
Văd în viitor o lume în care tehnologie va aduce fiecărui individ posibilitatea de a avea tot ceea ce îşi doreşte, şi factorul politic nu va mai avea nimic de spus în acest sens", a declarat Wilson jurnaliştilor BBC.
Orice obiect care poate fi desenat într-o aplicaţie software sau chiar scanat cu un scanner 3D, care fotografiază practic obiectul din mai multe unghiuri pentru a crea o imagine tridimensională, poate fi tipărit cu o imprimantă 3D.
În prezent există mai multe tehnologii prin care un obiect poate fi realizat prin imprimare 3D.
Cea mai frecvent întâlnită metodă, şi totodată şi cea mai ieftină, este tipărirea cu material plastic, cunoscut de specialişti sub numele de ABS (acrilonitril-butadien-stiren). Imprimanta picură polimerul, strat cu strat, modelându-l sub forma dorită.
Mai scumpă, dar şi necesitând un timp de realizare al produsului mai mare, însă mult mai precisă şi mai detaliată, este tipărirea în format tridimensional care foloseşte o pulbere compozită pe care imprimanta îl modelează cu ajutorul unui aditiv. De asesmenea, mai există şi posibilitatea prelucrării unor răşini speciale cu ajutorul laserului.