x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Aspiratorul spaţial. Elveţienii vor dezvolta un satelit care să adune gunoiul de pe orbită

Aspiratorul spaţial. Elveţienii vor dezvolta un satelit care să adune gunoiul de pe orbită

16 Feb 2012   •   13:54
Aspiratorul spaţial. Elveţienii vor dezvolta un satelit care să adune gunoiul de pe orbită

Oamenii de stiinta din Elvetia si-au anuntat intentia de a dezvolta un satelit care sa functioneze ca un aspirator in incercarea de a curata orbita terestra de "gunoiul spatial".

Potrivit Scolii Politehnice Federale din Elvetia, unde satelitul va fi dezvoltat, aproximativ 16.000 de obiecte mai mari de 10 centimetri orbiteaza Terra la viteze de cativa kilometri pe secunda. Alte cateva sute de milioane de fragmente de mici dimensiuni se invart in jurul planetei, toate ramasite ale satelitilor trimisi pana acum in spatiu.

Desi sansele ca un fragment mai mare de un centimetru sa se ciocneasca de un satelit sunt de una la 10.000 pe an, oamenii de stiinta nu vor sa-si asume riscuri, pentru ca, la vitezele pe care gunoaiele din spatiu le ating, un impact poate duce la deteriorarea grava a satelitilor care costa sute de milioane de euro.

Purtatorul de cuvant al centrului politehinc, Jerome Grosse, spune ca sunt luate in calcul doua modalitati de curatare a spatiului.

Prima ar fi un satelit aspirator care, dupa ce a adunat fragmentele din orbita, sa fie retrimis in atmosfera in asa fel incat sa fie distrus la impact.

O a doua modalitate ar fi ca "aspiratorul spatial" sa adune gunoiul intr-un recipient si doar acesta sa fie ejectat si distrus in atmosfera.

"Vrem sa dezvoltam si sa vindem o intreaga serie de astfel de sisteme, cat mai durabile si versatile. Agentiile spatiale sunt nevoite sa ia din ce in ce mai in serios gunoiul pe care il lasa in spatiu. Noi vrem sa fim pionierii curateniei spatiale", a mai spus Jerome Grosse.

×