Un atac informatic de mari proporţii a fost dezvăluit de o companie de securitate informatică. Nu mai puţin de 74.000 de calculatoare din 196 de ţări au fost afectate. Potrivit informaţiilor făcute publice de AFP, se pare că atacul a fost declanşat din Europa de Est.
Cele mai afectate state au fost Mexic, Arabia Saudită, Egipt, Turcia şi SUA. Un raport făcut public de compania NetWitness arată că primele informaţii legate de acest atac datează din martie 2009 şi că hackerii exploatează mai ales lacunele sistemelor de operare XP şi Vista.
Printre instituţiile vizate de atac se află şi Departamentul american al Apărării, laboratorul farmaceutic Merck şi studiourile Paramount. Hackerii au mai accesat şi tranzacţii bancare
şi date de proprietate intelectuală.
Adam Meyers, inginer al societăţii SRA International citat de Wall Street Journal, susţine că atât marile companii, cât şi utilizatorii casnici de internet pot deveni victime ale hackerilor. Se pare că la originea atacului stă un grup cu sediul în Europa de Est care utilizează calculatoare localizate în China.
Marţi, mulţi înalţi funcţionari din SUA au arătat, marţi, în cadrul unei simulări, ce s-ar întâmpla în cazul unui atac cibernetic. Potrivit foştilor demnitari americani, în cazul unui atac cibernetic lansat împotriva Statelor Unite, reţelele de telefonie mobilă şi fixă ar fi întrerupte, internetul ar deveni extrem de lent, iar economia s-ar bloca şi avioanele ar fi reţinute la sol. În acelaşi timp, zeci de milioane de americani ar rămâne pe întuneric, întrucât un eventual atac cibernetic ar afecta şi reţeaua electrică.
Antena3
Citește pe Antena3.ro