Există o procedură pe care trebuie să o urmezi pentru a te deconecta fără să te pui în pericol.
Potrivit ultimelor estimări, utilizatorii americani au, în medie, 168 de parole.
Este vorba despre conturi pe care nu le-ai mai folosit de ani de zile, cum ar fi cele de pe Hi5 sau Yahoo Messenger, plus cele de pe diverse site-uri.
„Conturile online uitate poate par inofensive, dar, de fapt, reprezintă o mare problemă de securitate,” spune Wes Gyure, director în cadrul IBM Security.
Dacă vrei să îți protejezi informațiile, atunci trebuie să scapi de aceste conturi. Fiecare dintre aceste conturi și parole pot reprezenta un punct slab ce poate fi atacat de criminalii cibernetici.
„Fiecare dintre ele reprezintă o țintă potențială pentru hackerii care caută informațiile importante în ele, precum datele financiare. Chiar dacă nu ai informații importante legate de cont, tot reprezintă o problemă. Mulți oameni folosesc aceleași parole pentru mai multe conturi, ceea ce permite hackerilor să fure parola de la unul și să obțină acces pe un alt cont. Precum contul bancar.” explică specialistul.
Pentru al doilea an consecutv, raportul Cost of a Data Breach, creat de IBM, a descoperit că aceste conturi compromise reprezintă cel mai comun mod prin care criminalii cibernetici accesează datele.
„Fiecare dintre conturile uitate sau abandonate ale unui utilizator devine un potențial vector de atac atunci când vine vorba de compromiterea informațiilor personale,” a continuat Gyure.
Cum afli dacă ți-a fost compromisă parola
Pe Google Chrome, poți accesa secțiunea Passwords and autofill, Google Password Manager și alege Checkup. Aici afli dacă vreuna dintre parolele tale a fost compromisă într-una din scurgerile de date.
Tot în Passwords and autofill, poți accesa Google Password Manage pentru a vedea pe ce site-uri ai conturi. Această opțiune funcționează doar dacă ți-ai salvat parolele în Chrome.
După ce ai aflat care sunt fostele conturi online, trebuie să le ștergi imediat, susțin experții. Pentru a face acest lucru, trebuie să le ștergi accesând mai întâi contul respectiv.
Apoi trebuie să te asiguri că folosești parole puternice pentru conturile pe care vrei să le păstrezi. Una dintre cele mai mari greșeli atunci când vine vorba de securitatea online e utilizarea aceleiași parole pe mai multe conturi, potrivit useit.ro.