x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Blu-ray castiga noi puncte in fata HD-DVD

Blu-ray castiga noi puncte in fata HD-DVD

10 Ian 2005   •   00:00

Confruntarea intre companiile care dezvolta noile standarde DVD aduce o noua victorie in tabara formatului Blu-Ray.

ALEXANDRU RADESCU

COMPETITIE. Formatul Blu-ray isi consolideaza pozitia
Astfel, Blu-Ray Association a anuntat zilele trecute ca marii producatori de jocuri video Electronic Arts si Vivendi, alaturi de Sun Microsystems si Texas Instruments vor sprijini formatul dezvoltat de catre asociatie. Formatul Blu-Ray poate sa stocheze pana la 50 GB de informatie, in timp ce HD-DVD, "doar" 30 GB.

DEZVOLTARE. "Ne indreptam de la imagini video «standard definition» catre imagini «high-definition» si avem nevoie de o mai mare capacitate de stocare", a declarat pentru BBC un oficial al Panasonic Hollywood Laboratories, Richard Doherty, sustinator al formatului Blu-Ray. Asociatia Blu-Ray este formata din companii precum Sony, Dell, LG, Samsung sau Philips si a reusit sa atraga de partea sa studiouri de la Hollywood precum MGM Studios, Disney sau Buena Vista. Formatul HD-DVD, dezvoltat de Toshiba si NEC, are "in spate" studiourile Paramount, Universal si Warner Bros. Cu ocazia Consumer Electronics Show (desfasurat saptamana trecuta in Las Vegas), Toshiba a anuntat ca player-ele DVD pentru formatul sau vor aparea pe piata pana la sfarsitul lui 2005. "S-ar putea ca HD-DVD sa castige utilizatorii casnici, in timp ce Blu-Ray sa-si adjudece companiile", a opinat pentru vnunet.com purtatorul de cuvant al consortiului HD-DVD si cercetatorul principal la NEC, Kinichi Sugimoto.

HIGH DEFINITION
"Cerintele tehnice pentru jocurile video de astazi se indreapta catre unitati optice tot mai dezvoltate. Formatul Blu-Ray ofera capacitatea, performanta care sa asigure viitorul jocurilor", a declarat pentru BBC Michael Heilmann un responsabil al Vivendi Universal. Recent, Sony a anuntat ca va folosi tehnologia Blu-Ray pentru urmatoarea generatie PlayStations. In prezent, jocurile de PC cu o grafica tot mai "aproape de real" necesita mai multe discuri pentru instalare. DVD-urile high-definition vor face uitat acest lucru si fara deteriorarea calitatii imaginii.

×
Subiecte în articol: IT blu-ray