x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Bucureştiul, 67% din cifra de afaceri a industriei IT&C

Bucureştiul, 67% din cifra de afaceri a industriei IT&C

de Alexandru Radescu    |    17 Ian 2011   •   19:59

Bucureştiul îşi păstrează rolul de pol absolut al industriei IT&C, cu 67% din totalul cifrei de afaceri pe ţară, 56% din efectivul de angajaţi şi peste 60% din contribuţia la PIB a celor trei sectoare (telecom, hard, soft). Ponderea Capitalei are însă tendinţa de a se diminua (scădere de 10% în decurs de doi ani) în favoarea regiunii nord-vest, potrivit unor statistici realizate de Institutul pentru Tehnică de Calcul. În sectorul hardware şi electronică, Clujul şi-a consolidat poziţia de lider, generând mai mult de jumătate din producţia întregii ţări. Astfel, totalul judeţului s-a dublat datorită extinderii producţiei pe platforma Nokia de la Jucu, iar ponderea în totalul sectorului s-a ridicat la 60%, faţă de 30% în 2008.

Raportat la nivelul anului 2009, cifra de afaceri în sectorul software a trecut de 1,44 miliarde de euro (Bucureşti), în timp ce zona hardware a depăşit nivelul de 1,2 miliarde de euro pe regiunea nord-vest.

Conform raportului, în Telecomunicaţii, primul an de criză s-a soldat la Bucureşti cu o reducere a cifrei de afaceri cu 13,5%, echivalentă cu cea generală a sectorului, în timp ce în evoluţia judeţelor s-au înregistrat diferenţe mari. Există zone mai puţin afectate, unde scăderea s-a situat sub 10%: Braşov, Prahova, Covasna, Cluj, dar şi judeţe unde reducerile au depăşit cu mult media: Iaşi (–39%), Constanţa (–28%), Ilfov (–42%). În acelaşi timp, pe primul loc la numărul de societăţi aflate în insolvenţă, faliment, dizolvare voluntară şi lichidare la sfârşitul 2010 se situează Bucureştiul, urmat de Cluj, Braşov şi Timiş.

×
Subiecte în articol: economia