Internet fara fir, la viteze mari, care sa acopere distante de zeci de kilometri, depasind cu mult aria asigurata de tehnologia WiFi: pe scurt, WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Acces). Servicii de tip WiMAX ar asigura, in special, furnizarea de internet in zone greu accesibile din punct de vedere geografic, o tehnologie cand rivala, cand complementara celei de tipul HSDPA/LTE, in functie de starea de spirit a industriei telecom.
Ieri, presedintele arbitrului telecom, Catalin Marinescu, a lansat spre consultare publica strategia privind implementarea si dezvoltarea sistemelor Broadband Wireless Access la nivel national in benzile de frecvente 3.400-3.800 Mhz, benzi care ar permite oferirea de servicii WiMAX. La mijloc sunt sapte licente.
"Licentele vor avea ca efecte cresterea penetrarii serviciilor de comunicatii de banda larga la nivel national si dezvoltarea infrastructurii nationale de radiocomunicatii in vederea reducerii decalajului digital dintre zonele urbane si cele rurale", a declarat intr-o conferinta presedintele Autoritatii de Reglementare in Comunicatii. Marinescu a estimat ca pretul unei licente nationale se va situa sub trei milioane de euro, dar a precizat ca tariful final va fi stabilit in urma consultarilor si observatiilor primite din partea industriei.
In benzile 3.410-3.600 MHz (3,5 GHz) opereaza in prezent sapte furnizori, cinci dintre ei detinand licente nationale (Orange Romania, Vodafone Romania, UPC Romania, Idilis si AccessNet) si doi licente locale, in timp ce in benzile 3.600-3.800 MHz (3,7 GHz) opereaza un singur furnizor (Societatea Nationala de Radiocomunicatii ) care detine o licenta pentru retea nationala de tip BWA. Toate licentele expira la sfarsitul lunii septembrie 2013, cu exceptia licentelor locale in benzile 3.410-3.600 MHz, care au diverse perioade de valabilitate, respectiv iunie 2011, august 2011, ianuarie 2015 si decembrie 2015, precum si a licentei in banda 3.600-3.800 MHz, care expira in iulie 2011.
De asemenea, STS-ul si-a pus la punct in ultimul an o retea nationala 4G WiMAX, cu o investitie de 20 milioane de euro.
Din pacate, avem de-a face cu un subiect pe marginea caruia s-au dezvoltat tot felul de strategii, pentru ca la un moment dat sa esueze si licitatia care ar fi permis furnizarea de servicii WiMAX la nivel national. "Vinovatii"? Greu de indicat, dar putem identifica o serie de factori care au dus la situatia actuala: negocieri prelungite pentru eliberarea unor benzi de frecvente, taxe prea mari de licenta si frecvente, "vid legislativ", frecvente licentiate pentru echipamente invechite.
In orice caz, in mai 2006 urma sa aiba loc o licitatie pentru frecventa de 3,5 GHz, alocata atunci tehnologiei WiMAX. La acea ora, ministru al Comunicatiilor era Zsolt Nagy, iar actualul sef ANCOM ocupa atunci functia de presedinte al Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei.
Povestea unei licitatii esuate
In februarie 2009, arbitrul telecom anunta reluarea licitatiei pentru acordarea celor doua licente de utilizare a benzilor de frecvente 3,6-3,7 GHz (pentru WiMAX), dupa ce firmele care au cumparat caietul de sarcini nu au depus nici o oferta. Firmele inscrise erau Asesoft International, Comcore Management, Cosmote Romania, Media Sat, RCS & RDS si Vodafone Romania. "In contextul financiar actual, ne vedem nevoiti sa reducem taxa de licenta, cea solicitata anterior fiind de 7,5 milioane de euro. Pe de alta parte, luam in calcul acordarea de licente care permit introducerea WiMAX in alte benzi de frecventa, respectiv 2,5 GHz", declara presedintele institutiei de la acea data, Liviu Nistoran. Producatorii aratau ca nu prea se mai fabrica echipamente pentru 3,6-3,7 GHz.