x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Casa digitala

Casa digitala

21 Dec 2006   •   00:00

LIFE STYLE > CASA DIGITALA
Nu ai nevoie de magie ca sa-ti comanzi casa cocotat comod in fotoliu.
LIFE STYLE > CASA DIGITALA
Nu ai nevoie de magie ca sa-ti comanzi casa cocotat comod in fotoliu

Casa digitala pare un vis indepartat ori rezervat astazi doar celor putred de bogati. Nimic mai fals. Cu un laptop, cateva accesorii si o telecomanda universala iti poti comanda toate electronicele din sufragerie asezat relaxat pe canapea.

Opresti muzica, pornesti televizorul sa vezi episodul de ieri al serialului tau preferat (inregistrat automat de seara pe laptop) si muti sunetul filmului pe boxele sistemului audio. Ii comanzi aerului conditionat ceva mai multa caldura si gasesti o pozitie relaxata. Toate astea folosind o singura telecomanda sau un PDA dotat cu un soft specializat. Te suna un prieten pe Skype? Nu e nevoie sa te dai jos de pe canapea. Pui pauza si raspunzi la telefonul VoIP fara fir.

Pentru a vedea cat de complicat este de folosit sistemul instalat de noi, am rugat-o pe Cristina Dochianu sa-i faca un test. In caz ca numele nu va aprinde nici un beculet, este blonda de la Antena 1 care ne spune in fiecare dimineata cum stam cu horoscopul.

Din punct de vedere tehnologic, Cristina foloseste computerul de ceva vreme si petrece in fata monitorului pana la opt ore pe zi. S-a imprietenit foarte repede cu gadgeturile, fiind atrasa in special de PDA-ul transformat in telecomanda universala.

Cum iti construiesti casa digitala

Conectand un laptop la televizor si la sistemul audio, poti in doi pasi sa iti creezi bazele propriei case digitale. Pentru a face ca sistemul sa fie mai usor de folosit este nevoie de un software specializat, dar mai greu de personalizat, ca GeexBox (http://www.geexbox.org/), sau un sistem de operare Media Center (http://www.microsoft.com/windowsxp/mediacenter/), care sa centralizeze simplu si usor toate functiile audio si video la care este conectat. Cea mai mare parte a muncii o preia sistemul de operare Windows si software-ul preinstalat Media Center, care este deja configurat.

ADAPTOR SCART - S-VIDEO
Pentru a putea conecta un televizor la iesirea S-Video, de cele mai multe ori ai nevoie de un adaptor (asta in cazul in care nu detii o plasma sau un televizor LCD). Pentru a putea folosi televizorul in loc de monitor pentru a vedea un film, un adaptor EuroScart este cea mai buna solutie pentru a putea conecta laptopul la tv, iar, pentru a nu influenta cu ceva functionalitatea laptopului in timpul vizionarii unui film, din driver poti selecta "Extend my Windows desktop onto this monitor", lucru care va crea un desktop virtual numai pentru televizor.
  • 4,5 RON

    ADAPTOR USB - SERIAL
    Daca doresti sa conectezi un device folosind o interfata seriala, vei constanta rapid ca pe laptopuri aceasta nu exista. Fiindca, astfel, senzorul infrarosu construit in numarul trecut pentru calculator ar deveni inutil, un adaptor USB - Serial este cea mai buna alegere pentru a nu pierde una din cele mai importante functionalitati al acestui sistem, telecomanda. Desi se poate folosi o telecomanda dedicata acestui scop, pe USB, care nu necesita nici un fel de adaptor, unele persoane poate doresc sa controleze Media Center-ul folosind alt tip de telecomanda, cum ar fi un PDA.
  • 35 RON

    CABLU S-VIDEO
    Cablurile S-Video distribuite cu placile video nu sunt nici pe departe de ajuns pentru a-ti putea conecta calculatorul la televizor. De multe ori, acestea sunt prea mici si te obliga fie sa iti duci calculatorul mai aproape, fie sa tarasti televizorul langa acesta. Pentru a putea folosi intr-un mod rezonabil iesirea S-Video catre televizor este necesar sa achizitionezi un cablu separat, de 5 sau 10 metri, mai mult decat necesar pentru un astfel de lucru.
  • 10 RON

    TV-TUNER PCMCIA
    Chiar daca televizorul are o functie standard pentru decodarea semnalului VHF si UHF, cu ajutorul unui TV-tuner PCMCIA poti avea un control mult mai mare asupra semnalului tv, poti inregistra emisiuni si le poti tranfera direct pe DVD-uri sau poti configura tunerul sa afiseze canalele "Picture-in-Picture" si sa selectezi din telecomanda ce canal doresti sa vizionezi din lista afisata pe ecran.
  • 240 RON

    TELEFON VOIP SKYPE
    Telefonia VoIP a rezolvat o problema cu care multi se confruntau cand era vorba de apeluri internationale, datorita preturilor mari percepute de operatorii de telefonie. Cu ajutorul unui telefon skype, conectat la un laptop cu Media Center instalat, nu mai trebuie sa iti faci griji pentru factura telefonica. Cu un cont SkypeOut poti vorbi cu rudele din Anglia cu numai 1,7 centi pe minut sau poti pur si simplu sa faci conferinte Skype din fotoliu, folosind un telefon cordless color, in loc de celebrele casti cu microfon, care te obliga sa stai langa calculator in timpul convorbirii.
  • 250 RON

    O data ce sistemul a fost pus laolata si ne-am asigurat ca avem toate codecurile si driverele, am pornit software-ul pentru telecomanda si Media Centerul. Tot ce a mai ramas de facut a fost sa ii spunem softului sa caute singur muzica si videoclipurile de pe calculator, noi eram asezati prea confortabil sa o mai facem.
  • ×
    Subiecte în articol: poţi telecomanda