x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ceasul plăteşte

Ceasul plăteşte

09 Iun 2007   •   00:00

Turcii işi pot permite să uite portofelul acasă. Asta dacă sunt echipaţi cu… ceasul potrivit. Primul ceas din Europa echipat cu tehnologia PayPass a fost lansat de MasterCard Worldwide in parteneriat cu Garanti Bank, din Turcia.

Turcii işi pot permite să uite portofelul acasă. Asta dacă sunt echipaţi cu… ceasul potrivit. Primul ceas din Europa echipat cu tehnologia PayPass a fost lansat de MasterCard Worldwide in parteneriat cu Garanti Bank, din Turcia.

Pentru posesorul unui astfel de dispozitiv este suficient să treacă noul ceas prin faţa unui cititor PayPass pentru a face tranzacţia. Pentru cumpărături cu o valoare mai mică de 15 euro nici măcar nu va fi nevoit să introducă semnătura sau codul PIN, această măsură fiind in continuare necesară pentru plăţile ce depăşesc această sumă. Tehnologia PayPass este o alternativă mai sigură şi mai rapidă la plăţile in numerar. Aceasta a ajuns să fie incorporată in tot felul de echipamente, de la telefonul mobil la brelocul de chei sau brăţări. In primul trimestru din 2007, numai MasterCard deţinea peste 14 milioane de carduri şi dispozitive echipate cu această tehnologie, care puteau fi folosite in peste 51.000 de locaţii, de la spaţii comerciale la importante locaţii sportive ale lumii. Valoarea medie a unei tranzacţii intermediate prin PayPass este de 20 de dolari, aproape 75% dintre toate tranzacţiile de acest tip făcăndu-se pentru cumpărături cu o valoare mai mică de 25 de dolari.

Card cu soft de backup

Din iunie, memoria notebook-urilor va putea fi imbunătăţită cu ajutorul unei noi generaţii de carduri Express SDD. Acestea vor avea software de auto-backup şi o capacitate de stocare de pănă la 16 GB. Cardul are jumătate din dimensiunile cardurilor actuale de PC-uri şi este compatibil cu Windows Vista, fiind folosit cu o aplicaţie care măreşte performanţa calculatorului fără a fi necesară adăugarea de RAM, ReadyBoost. La setarea iniţială, utilizatorul are posibilitatea de a selecta tipul fişierelor incluse in procesul de backup. Cardul poate fi folosit pentru mai multe computere, recunoscănd setările iniţiale pentru fiecare in parte. Pentru versiunea cu 16 GB capacitate de stocare, cardul va costa 799 RON (TVA inclus).

Cash sau wireless?

Modalităţi de plată fără nevoia nici unui contact, intre măna cumpărătorului şi portofel sau cartea de credit, sunt promovate şi de Visa, care anunţă că tehnologia de plată prin unde radio pe care o promovează va intra in Europa in toamna acestui an. In Londra se va folosi pentru prima dată cardul Visa PayWave. Posesorul va trebui doar să apropie cardul de terminal, fără să il mai treacă printr-un POS. Pentru inceput se aşteaptă ca 200.000 de clienţi şi 2.000 de comercianţi să participe la acest proiect. Această tehnologie de plată wireless va fi utilizată, din septembrie, pentru carduri emise in colaborare cu organizaţia care gestionează transportul in comun londonez. Visa PayWave este prevăzut cu o măsură adiţională de securitate, fiind stabilită o sumă-limită pentru tranzacţiile prin această tehnologie, resetată in momentul introducerii PIN-ului. Acest cod va fi de altfel solicitat periodic pentru a se verifica dacă respectivul card este folosit de deţinătorul de drept.

Camere hibride pentru călătorii

Din luna mai, in Europa sunt disponibile modelele de camere video hibride HDD+DVD DZ-HS500E şi DZ-HS501E, de la Hitachi. Acestea incorporează un hard disk de 30 GB şi un inscriptor DVD Multiformat+. Camerele permit utilizatorilor să copieze filmele editate şi filmările brute direct pe DVD-ul incorporat in cameră, fiind o soluţie

potrivită pentru momentele in care accesul la un PC este dificil. Imaginile statice digitale pot fi salvate şi direct pe un card SD. Modelele mai sunt dotate cu senzori CCD de 1.3 megapixeli (DZ-HS501E), respectiv 0.8 megapixeli (DZ-HS500E) şi cu sistemul de protecţie la şocuri ESP de la Hitachi. Durata maximă de inregistrare este de 23 de ore HDD plus o oră D/S DVD. Dispun de un zoom optic de 15x şi digital de  800x pentru modelul HS501E, respectiv 30x şi 1.500x pentru HS500E.

Subţire şi precisă

Cea mai subţire cameră digitală de 7 MP din lume este acum prezentă şi in Romănia. Modelul T700 de la BenQ are o grosime de numai 14,9 mm şi un touch-panel de 3 inch. Obiectivul Pentax SMC oferă un zoom optic de 3x şi unul digital de pănă la 12x. Camera dispune de 12 moduri de fotografiere, editarea foto fiind uşurată de o serie de funcţii intuitive, precum cadre incorporate pentru decorarea imaginilor sau setări pentru personalizarea lor. In domeniul video, filmările din timpul nopţii sunt facilitate de modul portret ISO, care suportă o sensibilitate ridicată. Inregistrarea se face la rezoluţia VGA 640 x 480 şi poate dura, neintrerupt, pănă la două ore, dacă aparatul are incorporat un card de memorie de 2 GB.

×
Subiecte în articol: gadget