x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internet Explorer isi pierde din fani

Internet Explorer isi pierde din fani

21 Sep 2004   •   00:00

Utilizatorii au inceput sa paraseasca browserul Internet Explorer de la Microsoft migrand catre companiile rivale precum Firefox sau Opera, se arata intr-o analiza asupra utilizarii Internetului publicata recent.

CRISTIAN IONITA

Gradul de utilizare a Internet Explorer a scazut cu 1,8 procente in ultimele trei luni, potrivit unui studiu realizat de compania americana WebSideStory, un furnizor de instrumente de masura pentru Internet din San Diego, citata de publicatia TechWeb.

POZITIE DOMINANTA. Oricum, Internet Explorer (IE), care este oferit gratuit impreuna cu sistemul de operare Windows, domina piata browserelor de Internet, avand o cota de piata de 93,7%. In iunie 2004, cota sa de piata se ridica la 95,5%, atingand un maxim istoric.

AVERTISMENT.Luna urmatoare (iulie), WebSideStory avertiza ca Internet Explorer incepe sa-si piarda din cota de piata pentru prima data in istorie. La acea vreme, analistii explicau scaderea cotei de piata printr-o aglomerare a problemelor de securitate asociate IE. Desi problemele de securitate au fost rezolvate la vremea aceea, altele noi au aparut, iar cota de piata a continuat sa scada, dovedeste ultimul studiu.

RIVALII. In timp ce IE pierde utilizatori, browserele rivale castiga clienti. Potrivit WebSideStory, Netscape, Mozilla si Firefox au preluat toti clientii ce au renuntat la IE. Gradul de utilizare al celor trei a crescut cu 1,7% de la inceputul lunii iunie, ajungand in prezent la un procent de 5,2% din numarul total al utilizatorilor Internetului.

CEI MICI. A treia categorie de browsere, ce include Opera si Safari, a reusit in perioada analizata sa creasca cu 0,1%, reusind sa atinga "formidabila" cota de piata de 1%.

SECURITATE

Desi se pare ca utilizatorii parasesc IE din cauza problemelor de securitate exploatate continuu de hackeri, nici ceilalti nu stau pe roze la capitolul "navigare sigura". Mozilla a lansat recent o serie de update-uri de securitate pentru browserele Firefox si Mozilla 1.7. Cele 10 vulnerabilitati descoperite sunt critice si permit hackerilor sa fure informatii sau sa distruga computerul victimei. Problemele au fost descoperite in cadrul programului Security Bug Bounty, lansat acum o luna de Mozilla Foundation, prin care cei care descopereau probleme de securitate ale browserului erau recompensati.

×
Subiecte în articol: IT piata internet