Numarul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe a ajuns la 3,13 milioane, inregistrand o crestere de 4,4% pe parcursul semestrului I din 2011, dublu fata de rata de crestere inregistrata in semestrul precedent, se arata intr-un raport al Autoritatii de Reglementare in Comunicatii.
Cresterea este mai mare pe segmentul conexiunilor la puncte mobile: numarul total de conexiuni broadband active a atins valoarea de 3,53 milioane, in crestere cu 18% fata de finalul anului 2010. Astfel, s-au raportat 2,56 milioane de conexiuni active in banda larga la puncte mobile utilizate prin intermediul telefoanelor mobile si 0,97 milioane conexiuni active in banda larga la puncte mobile utilizate prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB, potrivit statisticilor ANCOM.
Numarul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G era de aproximativ 5,1 milioane la 30 iunie 2011.
Potrivit raportului prezentat de arbitrul telecom mai rezulta ca rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe la 100 locuitori (numarul total de conexiuni/numarul de locuitori ai Romaniei) a atins nivelul de 14,6% la jumatatea acestui an, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii (numarul de conexiuni furnizate persoanelor fizice/numarul de gospodarii din Romania) a crescut la 38,7%.
Statistica mai arata ca 98% dintre conexiunile de acces la internet in banda larga aveau o viteza de transfer de cel putin 2 Mbps, in timp ce 62% de cel putin 10 Mbps.
Din totalul conexiunilor broadband, 2,83 milioane sunt folosite de abonati persoane fizice, 0,3 milioane conexiuni au fost instalate persoanelor juridice.
Cu fixul la raport
Traficul si durata medie a unui apel au scazut, dar au crescut numarul de linii de acces, numarul de abonati si rata de penetrare a telefoniei fixe in Romania. Numarul de linii de acces a crescut in primele sase luni ale anului 2011 cu 4,1%, ajungand la 4,89 milioane. In ceea ce priveste numarul de abonati, avem o crestere de 3,6%, numarul abonatilor depasind pragul de 4 milioane.
Volumul de trafic a inregistrat o scadere de 6,7% iar in medie, un roman a vorbit cate 3 minute si 2 secunde la fiecare apel initiat in primul semestru din 2011, inregistrandu-se o scadere de 0,7%.
Mobili pe video
Dupa primele sase luni ale anului, numarul total de utilizatori activi de telefonie mobila a scazut cu 3,2% fata de finalul anului 2010, ajungand la 23,6 milioane iar numarul cartelelor preplatite active a scazut cu 4,5%. Traficul de voce a continuat sa creasca, ajungand la 28,6 miliarde minute, cu 7,8% mai mult decat in ultimele 6 luni ale anului 2010. Apelurile video 3G au inregistrat cea mai importanta rata de crestere, de 81,5%, pana la valoarea de 1 milion de minute. Utilizatorii de cartele preplatite au efectuat 55% din traficul total.