x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internetul se "mobilizeaza"

Internetul se "mobilizeaza"

de Mihai Manole    |    31 Oct 2006   •   00:00
Internetul se "mobilizeaza"

Peste 4,6 milioane de romani au activate servicii de date pe telefonul mobil. Europa depaseste cu mult America in privinta navigarii pe internet de pe celular.

NumArul celularelor conectate la internet creste vertiginos Peste 4,6 milioane de romani au activate servicii de date pe telefonul mobil. Europa depaseste cu mult America in privinta navigarii pe internet de pe celular.

Primele date ale unui studiu initiat de compania comScore Networks, specializata in masuratori ale utilizarii internetului, sugereaza diferente semnificative intre europeni si americani atunci cand vine vorba de utilizarea telefonului mobil pentru acces la internet. Studiul acopera cinci tari europene (Franta, Germania, Spania, Italia, Marea Britanie) si SUA. Cifrele arata ca 29% din utilizatorii europeni de internet acceseaza in mod regulat paginile web de pe telefonul mobil. Cele mai mari rate de penetrare sunt inregistrate in Germania si Italia (34%), iar cea mai scazuta in Marea Britanie (24%). In SUA, procentul este de doar 19%.

Desi rata de penetrare a internetului pe telefoanele mobile este impartita in mod egal intre femei si barbati, acestia din urma utilizeaza in proportie mai mare acest gen de serviciu, in toate cele sase tari analizate (55% din numarul total al utilizatorilor).

La capitolul cele mai folosite marci de telefoane mobile pentru acces la internet, Nokia se afla pe prima pozitie in Europa, cu o cota variind intre 50% (Italia) si 22% (Franta). In Statele Unite, insa, Motorola este lider cu 26%, cu 9% mai mult decat urmatoarea clasata, din nou Nokia. Procente semnificative sunt stranse si de Samsung si Sony Ericsson.

Cele mai atractive destinatii pentru internautii mobili sunt site-urile oferite de portalurile online. Cele oferite de operatorii de telefonii, precum Vodafone, Orange, O2, T-Mobile sunt atractive mai ales pentru europeni.

Trei sferturi din utilizatorii americani de servicii mobile de internet acceseaza continuturi ale marilor portaluri, precum Google, MSN, Yahoo!, in comparatie cu doar 30% din europeni. Internetul mobil european reflecta dinamica internetului fix, in care Google este puternic, iar portalurile americane infrunta o competitie serioasa din partea competitorilor locali.

ROMANIA
In tara noastra, la inceputul lui 2006 erau inregistrati 3,54 de milioane de utilizatori de telefonie mobila, care beneficiau de servicii WAP, de 2,5 ori mai multi decat la inceputul anului trecut. La acestia se adaugau un milion de utilizatori cu acces la internet pe telefon. In prezent, numarul conexiunilor la internet pe celular depaseste 1,5 milioane, conform statisticilor ANRC. 13% din numarul total de telefoane din reteaua Orange permit navigarea pe internet. Asta nu inseamna ca 13% din utilizatori navigheaza zilnic pe internet, ci ca au telefoane compatibile si acces la serviciul de acces la internet activat. Cel mai des utilizate modele pentru acest serviciu apartin producatorului Nokia. Vodafone nu a facut publice informatii actualizate pe tema accesului la internet.
×
Subiecte în articol: IT internet