Sigur, glumesc. Dar cei de la HTC ne lovesc iar la buzunar, şi nu uşor, pentru că ne flutură pe sub nas o bijuterie de minicomputer, pardon, smartphone: Desire HD. Adică telefonul cu ecran de 4,3 inci, procesor de 1 Ghz, platforma Android 2.2 Froyo, interfaţa Sense îmbunătăţită (care dispune acum şi de www.htcsense.com), camera foto de 8 MP şi viteze de conectare de... da, vedeţi bine... 3G HSDPA de până la 14,4 Mbps, HSUPA de până la 5,76 Mbps şi câte şi mai câte! Sigur, toate au un preţ pe lumea asta, iar Desire HD nu are unul mic. Vă las să-l descoperiţi prin ofertele operatorilor noştri de telefonie mobilă şi ale comercianţilor.
În vorbe puţine, despre noul produs al celor de la HTC poţi spune că este cel mai mare şi cel mai puternic smartphone din colecţia lor. Ultradotat, cu ecranul lui mai mult decât generos, acesta este un smartphone dedicat pasionaţilor de internet, celor cărora le ard degetele dacă nu deschid pagini, celor care mor dacă nu postează ceva la Facebook sau Twitter, celor care nu pot rezista fără să-şi verifice căsuţa poştală virtuală. Adică eu. Şi mulţi ca mine. Care strâmbăm din nas la procesoare şi caracteristici de conectivitate, care vrem ecranul cât casa, luminozitate maximă şi consum minim de baterie sau, dacă nu consum minim, măcar baterii de cel puţin 1.500 mAh. Ei, la capitolul ăsta, Desire HD nu ne satisface: acumulatorul său este de numai 1.230 mAh, ceea ce nu este foarte încurajator pentru împătimiţii de net.
Pe alţii s-ar putea să-i deranjeze chiar dimensiunea – şi aici mă gândesc în principal la bărbaţi, pentru că lor le e greu să-l vâre în buzunar –, dar tot atât de bine pe mulţi tocmai ea îi încântă, pentru că la 4,3 inci poţi să zici că ai cu adevărat computerul cu tine. Unde mai pui că ai la dispoziţie tastatură şi diacritice de-ale noastre, iar pentru a scrie nu simţi nevoia să roteşti telefonul, pentru că tastatura virtuală este numai bună.
Are funcţii de modem şi de hotspot wireless, devenind emiţător Wi-Fi prin aceasta din urmă, funcţii de editare şi efecte de imagine integrate, permite înregistrarea video în format HD720p.
Are carcasă din aluminiu, cartelele SIM şi microSD putând fi schimbate fără să fii nevoit să înlături acumulatorul, ceea ce este mare lucru.
Cârcotaşii vor remarca însă rapid că nu are un buton dedicat pentru camera foto/video, ceea ce este cam ciudat pentru un pretenţios care filmează în HD, iar lentilele camerei foto, ca şi la Desire, nu sunt protejate deloc, ceea ce, în timp, se va traduce prin zgârieturi. Supărătoare este şi greutatea telefonului (toţi i-au remarcat cele 164 de grame), dar şi, poate, diferenţele (zic eu, mici) la capitolul display, comparativ cu Retina sau Super AMOLED (contrastul e mai slab).
Şi cam gata cu criticile, pentru că sunt prea multe de lăudat. Procesorul de 1 GHz Qualcomm Snapdragon QSD8255, care-şi face treaba cu brio, memoria internă de 1,5 GB, expandabilă prin cardul microSD de până la 32 GB, conectivitatea minunată, Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth-ul, jack-ul audio de 3,5 mm, senzorul de detecţie a feţei umane pentru camera foto, dual flash-ul led, Dolby Mobile şi SRS virtual sound, radioul FM stereo, cu RDS, aplicaţia HTC Hub, care permite adăugarea de conţinut (aplicaţii, muzică, ringtonuri, wallpapere etc.), excelenta idee de blocare a anumitor apelanţi, cu condiţia creării unui cont pe HTCSense.com.
Prin intermediul HTC Hub, utilizatorii pot bloca telefonul de la distanţă şi pot chiar să şteargă de la distanţă toate datele personale.
Caracteristici:
Ecran: LCD, capacitiv, 16 milioane de culori, 480x800 de pixeli rezoluţie, 4,3 inci
Camera foto/video: 8MP, 3264x2448 pixeli,
autofocus, bliţ dual-led
Sistem de operare: Android 2.2 Froyo
Interfaţă: HTC Sense îmbunătăţit
Procesor: Qualcomm Snapdragon QSD8255 la 1 GHz
Acumulator: Li-Ion, 1.23o mAh