x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Iphone 4 la cabina de probă

Iphone 4 la cabina de probă

de Marina Constantinoiu    |    07 Ian 2011   •   09:41
Iphone 4 la cabina de probă

145353-iphone4.jpgEra o vreme, cu siguranţă la momentul 2G, mai apoi la 3GS, când, dacă aveai iPhone erai „cool”, lumea te privea aproa­pe ca pe un de­ţi­nător de Ferrari. Acum parcă ne-am mai obiş­nu­it cu ten­taţiile celor de la Apple, astfel încât să pu­tem privi (şi) cu ochi critic terminalul co­mer­cializat acum oficial şi de operatorii noştri de telefonie mobilă.

Nu există şi probabil nu va exista iPhone care să nu provoace valuri de co­mentarii. Nici iPhone4 nu face ex­cep­ţie, tabăra admiratori­lor găsindu-l ară­tos şi plin de talente, tabăra cri­ti­­cilor neputându-i ne­glija problemele cu sem­na­­lul, dar nici marginile tă­ioase. Una peste al­­ta, important e că se vor­beş­te despre el. Cei de la Apple stau şi nu­mără bănişorii care se strâng din vân­zări şi şurubăresc deja la iPhone5, pe care piaţa îl aşteaptă fremătând de emoţie şi cu speranţa că, de data asta, nu va mai fi ne­voie de „chiloţei” din si­li­con pentru a te putea în­ţe­lege cu inter­lo­cu­torul. Chiloţei pentru telefon, să ne înţelegem bine!

Aşadar, ce-aduce iPhone4 şi pe ce dă banii cum­părătorulĂ Cei de la Apple spun că-i „cel mai important lucru care i s-a întâmplat lui iPhone de la iPhone încoace”. Dacă e aşa, ve­dem imediat.
Aşadar, ce plătimĂ Un display de 3,5 inci ab­so­­lut fabulos: cel mai clar şi de înaltă rezoluţie de pe piaţă, spus cu mâna pe inimă. Regele câr­co­­taşilor să fii, şi tot recunoşti faptul că n-are egal printre surate. A fost botezat „Retina”, pen­tru că densitatea de pixeli e atât de mare, în­­cât ochiul uman nu le mai ţine şirul. „Nu­mă­rul 4” de la Apple este un quad-band GSM şi 3G, cu HSDPA la 7,2 Mbps şi HSUPA la 5,76 Mbps (aici a fost „luat” de HTC Desire HD (cu HSDPA la 14,4 Mbps), cu un display cu 16 milioane de culori LED-backlit touchscreen capacitiv.

Procesor de 1GHz Apple A4SoC, cameră foto de 5MP cu autofocus şi bliţ LED, înregistrare video HD, la 720p şi 30 de cadre pe secundă, HDR, GPS cu A-GPS şi bu­so­lă digitală, a doua cameră pentru video­te­le­fo­­nie, spaţiu de stocare între 16 şi 32 de GB, jack stereo de 3,5 mm, microfon dedicat anu­lării zgomotului, accelerometru pentru au­to­ro­­tirea ecranului, senzor de proximitate, Wi-Fi 802 11b/g/n, Bluetooth stereo 2.1, design ul­traslim. Producătorul se laudă cu panoul frontal din sticlă rezistentă şi spa­te rezistent la am­prente, dar eu, una, am remarcat deja zgărieturi pe spatele telefonului primit în teste, plus că am auzit poveşti nu tocmai plăcute des­pre cum s-a făcut ţăndări iPhone4 la prima că­dere...

Despre mult-aşteptatul multitasking pot spu­ne doar că-i unul parţial, adică nu chiar de ge­nul ce­lui întâlnit la telefoanele cu sistem de opera­re Windows Mobile, de exemplu. Per ansamblu, construcţia lui iPhone4 pare una solidă şi de calita­te, detaliile legate de design, însă, ră­mân în dezba­tere. Dacă majoritatea iPhon-iş­ti­lor se obişnuise cu ro­tun­jimile modelelor an­te­­rioare, admiratorii celor de la Apple se mul­ţu­­mesc şi cu laturile tăioase ale lui 4. De la dis­­tanţă, Numărul 4 arată foarte bine, dar când eşti nevoit să-l utilizezi intens, în convor­bire, s-ar putea să nu se mai dovedească prea comod.
În continuare, producătorul se în­că­pă­ţâ­nea­­ză să opteze pentru memoria internă bo­ga­­tă şi să evite slotul pentru un card microSD, dar şi suportul pentru Flash web. O în­că­pă­ţâ­na­re ciudată mi se pare şi cea legată de Bluetooth (utilizarea lui este limitată doar la convor­biri, neputându-se face transfer de fişiere prin in­­termediul său sau al USB).

Alt mare neajuns mi se pare cel legat de videotelefonie: apelurile vi­deo se fac doar prin Wi-Fi. Nici la al patrulea mo­del nu există buton dedicat camerei fo­to/ video, nici radio FM, nici măcar difuzoare ste­reo. Cea mai ciudată opţiune mi se pare cea re­fe­ritoare la microSIM, neexistând alternativă pentru aceasta. Dar cea mai deranjantă proble­mă este cea a sem­­nalului, care este afectat vi­zi­bil de faptul că an­­tena este, de fapt, margi­nea metalică a telefo­nu­lui, iar ea este ecranată în momentul în care te­le­fo­nul se află în mâna uti­lizatorului.

În „vastele apar­­tamentele” din Drumul Taberei m-am distrat chiar cu variantele „cu mână” sau „fără mână” la ur­mă­rirea semnalului telefonului, până la afectarea se­rioasă a traficului de date, de exemplu. Deloc sim­­­patic. În convorbire, însă, atât cât am avut timp să testez telefonul, n-am înregistrat mari proble­me cu semnalul, cel puţin din „gaura neagră” pe care o reprezintă Casa Presei Libere.

Caracteristici
Ecran: 3,3 inci, Retina, 16 milioane de culori, 640 x 960 pixeli rezoluţie
Camera foto: 5 MP, fără protecţie, bliţ LED, autofocus, rezoluţie 2592 x 1944 pixeli
Dimensiuni: 115,2 x 58,6 x 9,3 mm
Greutate: 137 grame
Acumulator: Li-Polimer de 1420 mAh

×
Subiecte în articol: tehnică gadget jurnalul de duminică