Era o vreme, cu siguranţă la momentul 2G, mai apoi la 3GS, când, dacă aveai iPhone erai „cool”, lumea te privea aproape ca pe un deţinător de Ferrari. Acum parcă ne-am mai obişnuit cu tentaţiile celor de la Apple, astfel încât să putem privi (şi) cu ochi critic terminalul comercializat acum oficial şi de operatorii noştri de telefonie mobilă.
Nu există şi probabil nu va exista iPhone care să nu provoace valuri de comentarii. Nici iPhone4 nu face excepţie, tabăra admiratorilor găsindu-l arătos şi plin de talente, tabăra criticilor neputându-i neglija problemele cu semnalul, dar nici marginile tăioase. Una peste alta, important e că se vorbeşte despre el. Cei de la Apple stau şi numără bănişorii care se strâng din vânzări şi şurubăresc deja la iPhone5, pe care piaţa îl aşteaptă fremătând de emoţie şi cu speranţa că, de data asta, nu va mai fi nevoie de „chiloţei” din silicon pentru a te putea înţelege cu interlocutorul. Chiloţei pentru telefon, să ne înţelegem bine!
Aşadar, ce-aduce iPhone4 şi pe ce dă banii cumpărătorulĂ Cei de la Apple spun că-i „cel mai important lucru care i s-a întâmplat lui iPhone de la iPhone încoace”. Dacă e aşa, vedem imediat.
Aşadar, ce plătimĂ Un display de 3,5 inci absolut fabulos: cel mai clar şi de înaltă rezoluţie de pe piaţă, spus cu mâna pe inimă. Regele cârcotaşilor să fii, şi tot recunoşti faptul că n-are egal printre surate. A fost botezat „Retina”, pentru că densitatea de pixeli e atât de mare, încât ochiul uman nu le mai ţine şirul. „Numărul 4” de la Apple este un quad-band GSM şi 3G, cu HSDPA la 7,2 Mbps şi HSUPA la 5,76 Mbps (aici a fost „luat” de HTC Desire HD (cu HSDPA la 14,4 Mbps), cu un display cu 16 milioane de culori LED-backlit touchscreen capacitiv.
Procesor de 1GHz Apple A4SoC, cameră foto de 5MP cu autofocus şi bliţ LED, înregistrare video HD, la 720p şi 30 de cadre pe secundă, HDR, GPS cu A-GPS şi busolă digitală, a doua cameră pentru videotelefonie, spaţiu de stocare între 16 şi 32 de GB, jack stereo de 3,5 mm, microfon dedicat anulării zgomotului, accelerometru pentru autorotirea ecranului, senzor de proximitate, Wi-Fi 802 11b/g/n, Bluetooth stereo 2.1, design ultraslim. Producătorul se laudă cu panoul frontal din sticlă rezistentă şi spate rezistent la amprente, dar eu, una, am remarcat deja zgărieturi pe spatele telefonului primit în teste, plus că am auzit poveşti nu tocmai plăcute despre cum s-a făcut ţăndări iPhone4 la prima cădere...
Despre mult-aşteptatul multitasking pot spune doar că-i unul parţial, adică nu chiar de genul celui întâlnit la telefoanele cu sistem de operare Windows Mobile, de exemplu. Per ansamblu, construcţia lui iPhone4 pare una solidă şi de calitate, detaliile legate de design, însă, rămân în dezbatere. Dacă majoritatea iPhon-iştilor se obişnuise cu rotunjimile modelelor anterioare, admiratorii celor de la Apple se mulţumesc şi cu laturile tăioase ale lui 4. De la distanţă, Numărul 4 arată foarte bine, dar când eşti nevoit să-l utilizezi intens, în convorbire, s-ar putea să nu se mai dovedească prea comod.
În continuare, producătorul se încăpăţânează să opteze pentru memoria internă bogată şi să evite slotul pentru un card microSD, dar şi suportul pentru Flash web. O încăpăţânare ciudată mi se pare şi cea legată de Bluetooth (utilizarea lui este limitată doar la convorbiri, neputându-se face transfer de fişiere prin intermediul său sau al USB).
Alt mare neajuns mi se pare cel legat de videotelefonie: apelurile video se fac doar prin Wi-Fi. Nici la al patrulea model nu există buton dedicat camerei foto/ video, nici radio FM, nici măcar difuzoare stereo. Cea mai ciudată opţiune mi se pare cea referitoare la microSIM, neexistând alternativă pentru aceasta. Dar cea mai deranjantă problemă este cea a semnalului, care este afectat vizibil de faptul că antena este, de fapt, marginea metalică a telefonului, iar ea este ecranată în momentul în care telefonul se află în mâna utilizatorului.
În „vastele apartamentele” din Drumul Taberei m-am distrat chiar cu variantele „cu mână” sau „fără mână” la urmărirea semnalului telefonului, până la afectarea serioasă a traficului de date, de exemplu. Deloc simpatic. În convorbire, însă, atât cât am avut timp să testez telefonul, n-am înregistrat mari probleme cu semnalul, cel puţin din „gaura neagră” pe care o reprezintă Casa Presei Libere.
Caracteristici
Ecran: 3,3 inci, Retina, 16 milioane de culori, 640 x 960 pixeli rezoluţie
Camera foto: 5 MP, fără protecţie, bliţ LED, autofocus, rezoluţie 2592 x 1944 pixeli
Dimensiuni: 115,2 x 58,6 x 9,3 mm
Greutate: 137 grame
Acumulator: Li-Polimer de 1420 mAh