Lansarea Wikipedia, dezvoltarea iPhone, Craiglist au fost printre cele 10 momente care au marcat cel mai mult internetul în ultimii zece ani, potrivit unui clasament stabilit în cadrul Webby Awards.
Între celelalte evenimente menţionate de International Academy of Digital Arts and Sciences din New York, care decernează Webby Awards începând cu 1996, au fost alegerile iraniene din 2009, când protestatarii au demonstrat puterea pe care o are Twitter şi alte reţele de socializare în redefinirea democraţiei.
"Internetul este povestea ultimilor 10 ani, deoarece este catalizator pentru schimbare nu numai în fiecare aspect al vieţilor noastre de zi cu zi, dar şi în ceea ce priveşte domenii de la comerţ şi comunicare la politică şi cultură pop", a declarat David-Michel Davies, Executive Director al The Webby Awards, citat de Reuters.
"Tema care se află la baza fiecăruia dintre evenimentele menţionate în topul nostru se referă la capacitatea internetului de a ocoli sistemele vechi şi de a oferi mai multă putere oamenilor obişnuiţi", a mai spus Davies.
În topul Webby al celor mai influente momente ale internetului din ultimii 10 ani se află Craigslist, site-ul de mică publicitate care a depăşit limitele oraşului San Francisco în 2000 şi care a afectat publisher-ii din toată lumea, lansarea Google AdWords în 2000, care a permis advertiserilor să îşi targeteze mai bine clienţii cu mesajele lor comerciale, sau lansarea, în 2001, a Wikipedia, enciclopedie colaborativă online care are în prezent peste 14 milioane de articole, redactate în 271 de limbi.
În top au mai intrat închiderea Napster în 2001, alegerea lui Barack Obama ca preşedinte, lansarea în 2004 a unei oferte publice pentru acţiuni Google, care a ajutat motorul de căutare să crească şi să ajungă esenţial în viaţa de zi cu zi a majorităţii oamenilor, revoluţia video online din 2006 care a condus la o explozie de conţinut profesionist şi amator pe internet.
Topul mai include deschiderea platformei Facebook către publicul larg şi lansarea Twitter în 2006, lansarea iPhone în 2007 şi transformarea telefoanelor "smartphone" din lux în necesitate.
Citește pe Antena3.ro