x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Jocul Tetris la varsta de 25 de ani

Jocul Tetris la varsta de 25 de ani

de Alexandru Radescu    |    02 Iun 2009   •   00:00

Unul dintre cele mai populare jocuri video, Tetris, a împlinit vârsta de 25 de ani. Dezvoltat de matematicianul sovietic Alexei Pajitnov (54 de ani), variante de Tetris pentru computer sau telefon mobil s-au vândut în zeci de milioane de exemplare până în prezent.



O variantă pentru telefonul mobil a fost realizată în 2006 în studioul de la Bucureşti al Electronic Arts Mobile.

Jocul Tetris presupune îmbinarea unor blocuri de forme diverse care cad din partea superioară a ecranului, pentru a forma linii perfecte. Simplu iniţial şi dificil mai apoi, jocul face apel la sensul coordonării, la capacitatea de anticipare şi la cea de a lua decizii imediate.

Abia în 1989 jocul a trecut oficial dincolo de Cortina de Fier, fiind editat de gigantul nipon Nintendo, după o serie de negocieri cu oficialii de la Moscova.

În timp ce Tetris l-a făcut pe Pajitnov un fel de erou al poporului, succesul jocului nu l-a imbogăţit pe acesta. Veniturile din vânzarile jocului s-au dus la Academia de Ştiinte şi la Ministerul Sovietic al Comerţului.

In 1996 a fost fondată The Tetris Company. Sub aceasta titulatura, Alexey primeste un procent din vânzarile fiecarui joc Tetris. Compania Blue Planet Software (California) a fost însărcinată cu producerea si licenţierea tuturor viitoarelor producţii Tetris.

×
Subiecte în articol: IT tetris