x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Jocuri pe celular, 2 miliarde de euro

Jocuri pe celular, 2 miliarde de euro

de Alexandru Radescu    |    13 Dec 2005   •   00:00
Jocuri pe celular, 2 miliarde de euro

Piata jocurilor pentru telefoane mobile se apropie de 2 miliarde de euro. Unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniu a fost achizitionat de un gigant al jocurilor pe computer.

Ca si in cazul altor aplicatii video destinate telefoanelor mobile, jocurile au fost privite la inceput ca niste "mofturi" de care nu prea ai nevoie. Ar folosi eventual in tren sau in metrou. Dar iata ca acele minute petrecute pe telefonul mobil jucandu-te au ajuns sa insemne o piata de 1,7 miliarde de euro, conform unui raport Screen Digest. Si daca in 2004 piata mondiala in domeniu ajunsese la 850 de milioane de euro, analistii estimeaza o cifra de 7 miliarde de euro pana in 2010.

LIDERII. Potrivit raportului mentionat, in 2005 pietele in crestere au fost cele din Europa de Vest si Statele Unite, in timp ce Japonia si Coreea de Sud au scazut. In ceea ce priveste liderii din domeniu, Jamdat (in SUA) si Gameloft (in Europa) aduna cam 30% din veniturile totale obtinute pe cele doua continente in 2004. In ceea ce priveste investitiile in industria jocurilor pe mobil, din 1999 pana in prezent capitalul a ajuns la 425 de milioane de euro.

"Daca veniturile obtinute de operatorii de telefonie din traficul de voce si-au mai pierdut din elan, atunci a crescut traficul de date. Jocurile aduc venituri in crestere, iar acest sector este din ce in ce mai important", a aratat analistul David MacQueen.

ACHIZITIE. In timp ce se discuta pe marginea raportului Screen Digest, unul dintre gigantii jocurilor pe computer, Electronic Arts, anunta achizitia unuia dintre liderii industriei jocurilor pentru celulare: Jamdat. Tranzactia se ridica la 680 de milioane de dolari. Vanzarile EA pe luna decembrie vor fi "dezamagitoare", anunta recent, intr-o conferinta de presa, unul dintre oficialii companiei.

×
Subiecte în articol: IT