x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Lunar, 100.000 de noi utilizatori de mobil

Lunar, 100.000 de noi utilizatori de mobil

05 Mai 2005   •   00:00

In "batalia" pentru telefoanele mobile ale romanilor, operatorii Connex si Orange castiga lunar in jur de 100.000 de noi clienti. Numarul de utilizatori de celulare s-a dublat in ultimii trei ani, apropiindu-ne in prezent de 11 milioane de clienti.



  • de ALEXANDRU RADESCU

  • PREFERINTA. Cu camera sau fara, celularele castiga lunar in Romania noi utilizatori
    Numarul utilizatorilor romani de telefoane mobile s-a dublat in ultimii trei ani, ajungand in prezent undeva la 10.600.000, cu peste 300.000 de noi utilizatori in primul trimestru al acestui an. Dupa prezentarea rezultatelor financiare pe primul trimestru, Orange si-a marit distanta fata de Connex, in ceea ce priveste numarul de abonati, ajungand la 5.290.000 de clienti comparativ cu 5.023.000 inregistrati in prezent de operatorul "rival". La sfarsitul anului trecut, Orange contabiliza 4.938.000 de abonati, in timp ce Connex a incheiat 2004 cu 4.910.000 clienti. Operatorul Connex spera insa ca, o data cu lansarea telefoniei 3G, sa atraga noi clienti, mai ales ca Orange a anuntat ca isi va lansa 3G-ul anul viitor. Pe de alta parte, Orange a imbunatatit oferta de servicii cu lansarea portalului WAP Orange World prin intermediul caruia utilizatorii au acces la informatii sportive si meteo, programe TV, cotatii valutare, precum si posibilitatea de a viziona emisiuni tv.

    BILANT FINANCIAR. Batalia dintre cei doi mari operatori de pe piata romaneasca a telefoniei mobile ramane "interesanta" si dupa afisarea bilantului contabil pe primul trimestru din 2005. Astfel, Connex a prezentat o marire a veniturilor cu 34% fata de aceeasi perioada din 2004, respectiv 155 de milioane de euro. De cealalta parte, Orange a anuntat o crestere a veniturilor de 46,2% fata de martie 2004, respectiv 178 de milioane de euro.

    Profitul operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) a crescut in perioada ianuarie-martie 2005, la Connex, cu 31,8%, atingand valoarea de 101,9 milioane de dolari, comparativ cu 77,3 milioane de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.

    COTA DE PIATA. Operatorul Connex estimeaza ca detine o cota de piata de 47% la finele lunii martie, pe fondul cresterii gradului de penetrare pe piata telefoniei mobile de la 35% la 49% in perioada aprilie 2004-martie 2005. De asemenea, din cifra totala de abonati, 34,8% din clientii Connex au abonament, comparativ cu 34,3% in decembrie 2004.

    Recent, grupul britanic Vodafone a anuntat ca a incheiat un acord cu Telesystems International Wireless pentru a prelua 79% din capitalul MobiFon si toate actiunile Oskar Mobil din Cehia, in schimbul a 3,5 miliarde de dolari. Valoarea tranzactiei pentru MobiFon a fost estimata la 2,5 miliarde de dolari.

    GPRS/EDGE
    Din aceasta saptamana, utilizatorii Orange de cartele preplatite si abonamente reincarcabile au posibilitatea sa acceseze Internetul si sa transmita date si informatii prin intermediul tehnologiilor GPRS si EDGE. Astfel, utilizatorii operatorului vor beneficia de o crestere semnificativa a vitezei de transmisie pentru serviciile de date mobile, pot accesa portalul Orange World si serviciile video, prin care pot urmari pe telefonul mobil, in timp real, emisiuni tv, stiri, filme sau pot asculta muzica. Tehnologia GPRS asigura o viteza de 10 ori mai mare la Internet decat prin CSD (Circuit Switched Data). Viteza EDGE este de trei ori mai mare decat in cazul GPRS.

    Traficul pe WAP prin GPRS/EDGE este gratuit pana pe 11 mai pentru toti utilizatorii PrePay si de abonanent reincarcabil.

    "Orange are o strategie pe termen lung in ceea ce priveste dezvoltarea serviciilor de date, obiectivul fiind de a diversifica si imbunatati in permanenta solutiile oferite clientilor", a declarat Yves Gauthier, director executiv adjunct Orange Romania.
    ×
    Subiecte în articol: IT orange connex