x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Magnetul ajutător

Magnetul ajutător

de Alexandra Vacaroiu    |    05 Iul 2008   •   00:00

Un nou dispozitiv care foloseşte un magnet în miniatură – de mărimea unui bob de orez – le permite persoanelor cu dizabilităţi să controleze scaunul cu rotile sau calculatorul, folosindu-şi exclusiv vîrful limbii, a anunţat Institutul de Tehnologie din statul american Georgia.



Un nou dispozitiv care foloseşte un magnet în miniatură – de mărimea unui bob de orez – le permite persoanelor cu dizabilităţi să controleze scaunul cu rotile sau calculatorul, folosindu-şi exclusiv vîrful limbii, a anunţat Institutul de Tehnologie din statul american Georgia. Un set cu senzori magnetici detectează magnetizatorul pus pe limbă şi transmite semnale către un computer portabil, care poate fi purtat de utilizator fie în îmbrăcăminte, fie ataşat de scaunul cu rotile.

Computerul ar putea fi programat să recunoască un set unic de mişcări specifice limbii fiecărui utilizator, în timp ce "un individ ar putea să antreneze sistemul să recunoască atingerea fiecărei măsele ca o comandă diferită", spune Maysam Ghovanloo, profesor asistent la institutul sus-amintit. Specialistul susţine totodată că cercetătorii au ales limba pentru că, spre deosebire de celelalte organe ale corpului omenesc, care sînt controlate de creier prin intermediul şirei spinării, aceasta este conectată direct la creier printr-un nerv cranian care nu este afectat de accidentele severe la şira spinării sau de bolile neuromusculare. De asemenea, mişcările limbii sînt rapide, clare şi nu necesită foarte multă gîndire, concetrare sau efort.

Oamenii de ştiinţă au testat deja sistemul "Tongue Drive" pe 12 voluntari şi intenţionează să extindă experimentul şi pe cei cu dizabilităţi severe. Mecanismul, uşor implantat sub limbă, ar putea revoluţiona tehnologia ajutînd persoanele cu dizabilităţi severe, cum ar fi cele cauzate de răni grave la şira spinării, să revină la vieţile lor obişnuite.

ROBOŢII VIITORULUI
Live Science ne prezintă un viitor în care roboţii rigizi cu care am ajuns să fim foarte obişnuiţi astăzi vor fi înlocuiţi de roboţi moi, care se vor putea strecura în cele mai inaccesibile locuri, revenind apoi la dimensiuni de 10 ori mai mari. "Chemboţii" vor putea intra într-o clădire prin cel mai ingust spaţiu, ajutînd la dezamorsarea unor bombe sau la explorarea unui spaţiu străin. O altă idee este ca în interiorul unui chembot să se adăpostească un chembot şi mai mic, pentru o analiză cît mai minuţioasă. Pentru ambiţiosul proiect, cercetătorii de la Universitatea Tufts din Statele Unite au primit un contract de 3,3 milioane de dolari.

MOTOARE REDUSE LA TĂCERE

Un profesor de la Universitatea Irvine din SUA suţine că a descoperit o metodă pentru a diminua zgomotul puternic produs de motoarele cu reacţie la decolarea şi aterizarea avioanelor, scrie NewScientist. În urma simulărilor, finanţate de NASA, cercetătorul a ajuns la concluzia că zgomotul poate fi redus cu mai mult de 6 decibeli, prin separarea aerului suflat de turbină în două straturi cu viteze diferite. În plus, profesorul susţine că un motor "redus la tăcere" poate produce doar un sfert din energia acustică a unui motor normal.

CHEIA DIN PALMĂ

Uitaţi de mijloacele actuale de securitate. Parolele, scanarea amprentelor şi chiar scanarea irisului vor fi de domeniu trecutului, anunţă LiveScience. Se pare că metoda de viitor este scanarea palmei. Abia prezentat de Fujitsu în America, acest tip de scanare este deja folosit pe scară largă în Asia. Tehnologia PalmSecure scanează prin infraroşu şi identifică modelul venelor din palmă, care este la fel de diferit de la un idivid la altul ca şi amprentele.

HAINE PERMANENT PARFUMATE

Cercetătorii portughezi au descoperit o cale de a insera în textile microcapsule cu mărimi între 1 şi 100 de micrometri. În aceste capsule pot fi injectate diverse parfumuri, creînd astfel o metodă ingenioasă de a lupta împotriva mirosurilor neplăcute pe care sîntem nevoiţi să le înfruntăm zilnic pe timp de vară în mijloacele de transport în comun. În prezent, aceste microcapsule sînt confecţionate din formaldehidă, cunoscută ca un agent cauzator de cancer, aşa că cercetătorii încearcă folosirea poliuretan-ureei.

CITITORUL DE DORINŢE

Vremea telecomenzii a trecut. Acum nu mai e nevoie de ea pentru a opri un film vizionat la calculator, informează Popular Science. Noul Qosmio G55-Q802 de la Toshiba îţi opreşte filmul cînd ridici mîna, schiţînd semnul universal "stop". De la o distanţă destul de mare poţi controla cursorul şi poţi selecta iteme doar prin semne. Laptopul citeşte mişcările şi poziţiile mîinii printr-o versiune a cipului cunoscut ca "Celula", cel care pune în funcţiune şi Play Station 3.

CELE MAI ROTUNDE OBIECTE DIN LUME

O echipă internaţională de cercetători a creat două sfere din silicon aproape perfecte, avînd greutatea de 1 kg, care sînt considerate "cele mai rotunde obiecte din lume", scrie NewScientist. Obiectele sînt construite pentru a oferi o variantă Biroului Internaţional de Măsuri şi Greutăţi care, în 2011, va discuta asupra redefinirii noţiunii generale de "kilogram". Creatorii sferelor propun definirea acestei noţiuni printr-un număr fix de atomi de silicon, aşa că oamenii de ştiinţă vor încerca să determine cam cîţi atomi de silicon se regăsesc în fiecare dintre cele două sfere.

×
Subiecte în articol: tehno