x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Măngăieri la distanţă

Măngăieri la distanţă

de Mihai Manole    |    05 Iul 2007   •   00:00
Măngăieri la distanţă

Cu un sistem special, dezvoltat de japonezi, atingerea nu mai este condiţionată de distanţă. Cu mănuşa tactilă utilizatorii pot simţi reprezentările virtuale ale obiectelor din lumea reală.

Tehnologie - Obiectele virtuale pot fi pipăite

Cu un sistem special, dezvoltat de japonezi, atingerea nu mai este condiţionată de distanţă. Cu mănuşa tactilă utilizatorii pot simţi reprezentările virtuale ale obiectelor din lumea reală.

Ediţia electronică a NewScientist prezintă un sistem inovativ care face imaginile tridimensionale suficient de solide pentru a putea fi apucate. Evident, japonezii sunt cei care vin cu soluţia, mai precis cercetătorii firmei NTT. Prototipul sistemului 3D Tangible combină afişajul 3D cu o mănuşă tactilă. Display-ul creează imagini tridimensionale care apar in faţa unui ecran, iluzia adăncimii fiind creată arătăndu-i utilizatorului imagini uşor diferite in cămpurile vizuale ale ochilor săi, nefiind deci nevoie de ochelari speciali. Mănuşa tactilă este ataşată acestui dispozitiv de afişare.

Cănd utilizatorul incearcă mănuşa, măna acestuia este atinsă de o serie de componente responsabile cu feedback-ul corespunzător pentru a-l face să simtă contactul cu un obiect solid. Sistemul poate construi reprezentări virtuale ale obiectelor din lumea reală. Două camere surprind imaginea acestora in 3D pentru a putea fi afişate pe ecran şi un computer conectat procesează imaginile pentru a genera reprezentarea tactilă a obiectului. Atunci cănd obiectul in cauză este mişcat, utilizatorul va putea percepe această deplasare in timp real.

APLICAŢII. Reprezentanţii companiei spun că noul sistem ar putea permite oamenilor de afaceri de oriunde de pe glob să işi dea măna la incheierea unei afaceri sau vizitatorilor unui muzeu să simtă exponate care in mod normal nu pot fi atinse. Realizatorul sistemului se bucură că va putea oferi astfel şansa bunicilor de a-şi măngăia nepoţii aflaţi departe de ei. Sistemul 3D Tangibil este apreciat şi de alţi cercetători care au folosit dispozitive tactile combinate numai cu tehnologia 2D.

×
Subiecte în articol: IT