x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mobile World Congress - altă adresă, acelaşi show

Mobile World Congress - altă adresă, acelaşi show

de Alexandru Radescu    |    25 Feb 2013   •   18:41
Mobile World Congress - altă adresă, acelaşi show

După şapte ani de găzduire la complexul expoziţional Fira de Montjuic, cel mai mare târg al industriei telecom şi-a găsit un alt loc de desfăşurare, tot în capitala Cataluniei. Nu departe de vechea adresă, la Fira Gran Via, într-un décor modernist, pe măsura brandului cultural catalan: spaţiul expoziţional a crescut de la 70.000 de metri pătraţi la 94.000 de metri pătraţi, panouri solare pentru vremurile de consum eco (18.000 de unităţi), 270 de noi hot-spot-uri pentru o acoperire wireless cvasi-totală. Totul pus la punct înainte de startul oficial de azi, mai ales ca unele companii au ţinut să iasă în evidenţă cu conferinţe şI prezentări încă de duminică. Aşa am aflat despre primele smartphone-uri cu sistem de operare (open source) Firefox, disponibile pe piaţă în săptămânile viitoare, prin implicarea a 18 operatori şI unor producători precum ZTE, TCL, Huawei sau LG. Cu echipare “entry-level” şI preţuri pe măsură, terminalele cu Firefox OS vor ajunge mai întâi în Brazilia, Columbia, Ungaria, Mexic, Serbia, Polonia, Spania, Venezuela.

După cum era de aşteptat, prima zi a expoziţiei a reprezentat o avalanşă de lansări de noi produse (smartphone-uri, tablete), dar şI anunţuri de parteneriate, evidenţieri tendinţe de piaţă, planuri de...5G.

Nokia (foto), cu susţinerea Microsoft, încă se bate pentru supravieţuire pe piaţa telecom, prezentând ieri patru terminale noi: două Lumia-cu Windows 8 (ecrane de  4.3 inci/4 inci, precesoare dual-core/512 MB RAM, două cu dotări minime. Preţurile variază între 249 euro şI 15 euro, celulare care ajung şI în Europa din trimestrul următor.

Acum la Barcelona, în curând şI în România
Sony confirmă elanul de anul trecut, dar şI promisiunile pentru 2013: prezentare oficială Tablet Z (foto), un model cu design premium. Este considerată cea mai subţire tabletă de 10 inci (cu LTE),  primul model cu procesor quad core Qualcomm Snapdragon S4 Pro, are o grosime de 6,9mm şi cântăreşte 495 de grame. După cum ne-a obişnuit producătorul, şi acest model are o carcasă rezistentă la apă. Vine cu un display HD WUXGA, fiind susţinută şi de procesorul de imagine Mobile Bravia Engine 2. Camera foto principală are o rezoluţie de 8MP (senzor Exmor R pentru telefoane mobile) iar cea frontală este de 2MP. Integrează tehnologia S-Force Front Surround 3D, modul Clear Audio+ şi două boxe încorporate cu 4 difuzoare în dreapta şi stânga. Echipată cu Android 4.1 (Jelly Bean), actualizările pentru varianta 4.2 sunt promise după lansarea comercială, preţul estimativ (neconfirmat oficial) fiind de 600 euro.

LG a ales să desfăşoare la MWC 2013 gama de smartphone-uri Optimus G, Vu, F şi LII. Modelul Optimus G este considerat primul care încorporează procesorul Qualcomm, Snapdragon S4 Pro Quad-Core, funcţionând în reţea 4G/LTE, cu ecran IPS Full HD de 5.5 inci. În luna martie va ajunge şI pe piaţa din România, prin operatori.

Nici Intel nu ratează momentul şI a dezvăluit azi noua platforma dual-core bazată pe procesorul de tip SoC Intel Atom (nume de cod Clover Trail+) pentru smartphone-uri si tablete cu Android, disponibile pe piaţă la jumătatea anului.

×
Subiecte în articol: mobile world congress