Cea mai bună dovadă că finlandezii nu dorm în păpuşoi este N8. După vreme bună, în care mi-am zis că nimic de la Nokia nu mă poate surprinde, a venit şi momentul surprizelor. Bune.
Un terminal cu Symbian 3, mai rapid, cameră foto de 12 MP şi optică Carl Zeiss, bliţ cu xenon, accelerator grafic, memorie internă de 16 GB, plus slot pentru card miniSD (de până la 32 GB) şi carcasă din aluminiu nu poate fi decât unul despre care să se vorbească de bine prin târg şi cu succes „la tarabă". Unde mai pui că-ţi oferă şansa de a realiza adevărate capodopere video de înaltă definiţie pe care le poţi împărtăşi apoi întregii lumi!
Aşadar, să analizăm pe rând oferta. Carcasa este din aluminiu, după cum spuneam, iar finisările sunt de calitate, aşa cum ne-am cam nărăvit când este vorba despre Nokia. Ciudăţenia vine însă la acumulator, la care utilizatorul „de rând" nu prea are acces. Capacul este prins în şuruburi minuscule, ceea ce face nemanevrabil acumulatorul. Telefonul, care, în ciuda dimensiunilor generoase, nu atârnă greu la buzunar, este însă groscior, comparativ cu iPhone, de exemplu. „Soclul" camerei foto nu face decât să pună paie pe foc la acest capitol. În materie de butoane, stă destul de bine: două laterale sunt pentru reglarea volumului, camera foto are buton separat, există buton pentru blocarea şi deblocarea ecranului, slot-uri de acces la SIM (excelent!), card de memorie şi HDMI, plus mufă pentru acumulator/cablu de date, cu standardul Nokia de USB.
Utilizatorul are la dispoziţie trei ecrane principale, care pot fi comutate printr-un simplu gest cu degetul şi personalizate cu numeroase widget-uri (preexistente sau la alegere, din Ovi Market). În afara dotării de top la capitolul foto/video, N8 vine şi cu Web TV la cerere. Poţi să accesezi posturi precum CNN, National Geographic, E! Entertainment, precum şi un movie teaser, dar, dacă vizitaţi Ovi Market, puteţi găsi o ofertă mai largă şi la acest capitol.
Încă un lucru bun: ai navigaţie gratuită pentru totdeauna, navigaţie vocală pentru peste 70 de ţări din lume. Introduceţi destinaţia dorită şi aplicaţia Hărţi Ovi cu ghidare vocală vă va spune cum să ajungeţi acolo, pas cu pas. Cu maşina sau pe jos.
Ecranul lui N8 este de tip AMOLED, cu 16 milioane de culori vii, cu rezoluţie 360x640 de pixeli. Diagonala este de 3,5 inci, suficientă, după părerea mea, pentru a satisface nevoile de navigare, de exemplu, ale unui utilizator de la mediu în sus, în ciuda faptului că tocmai la acest capitol a fost criticat N8. Ecranul este dotat şi cu un senzor de proximitate, pentru a menaja acumulatorul.
Altfel, ca viteză de reacţie la comenzi, n-am avut ce-i reproşa lui N8 în perioada testelor. Procesorul terminalului este unul ARM Cortex 11 la 680 Mhz, dar, după cum ziceam, N8 beneficiază şi de accelerator grafic. Iar asta se simte!
Nu-i lipseşte nici tehnologia HSDPA (şi încă de 10 Mbps download şi 2 Mbps upload, în funcţie de reţea), nici WiFi, nici Bluetooth.
Inutil să povestesc despre camera foto. Doar imaginile ar vorbi de la sine. Este cu adevărat de top, chiar şi în condiţii de iluminare slabă, iar standardul de 720p la înregistrările video este arhisuficient pentru... un telefon!
Caracteristici
Dimensiuni: 113,5x59,1x12,9 mm
Greutate: 135 g
Ecran: capacitiv, AMOLED, 16 milioane de culori, rezoluţie 360x640 de pixeli, 3,5 inci, multi-touch, senzor de proximitate, accelerometru, tehnologie rezistentă la zgârieturi
Memorie: internă - 16 GB, slot pentru card miniSD de până la 32 GB
Camera foto/video: 12 MP, lentile Carl Zeiss, autofocus, bliţ cu xenon, rezoluţie 4000x3000 pixeli, înregistrare video la 720p@25fps
Procesor: ARM 11, 680 Mhz, accelerator grafic 3D, TV-out via HDMI cu sunet Dolby Digital Plus
GPS: da, cu suport A-GPS; Ovi Maps 3.0
Radio: da, stereo FM cu RDS; transmiţător FM
Acumulator: standard, Li-Ion 1200 mAh (BL-4D) - maximum două zile în condiţii de utilizare medie (apeluri/trafic)
Citește pe Antena3.ro