Responsabilii cu masurile de securitate electronica pentru Jocurile Olimpice de la Atena au decis sa taie accesul la Internet din reteaua pentru date si transmisii a Olimpiadei.
ALEXANDRU RADESCU
Desi in vechime, Olimpiada avea "puterea" sa opreasca zanganitul armelor, se pare ca, pentru desfasurarea Jocurilor Olimpice din aceasta vara, organizatorii se pregatesc de un adevarat razboi. Toti oficialii Olimpiadei gandesc scenarii de "asalt" terorist asupra bunei desfasurari a marelui eveniment. Ultimele masuri de securitate vin din domeniul retelelor de calculatoare care "gestioneaza" o parte importanta din coordonatele Olimpiadei. Dupa cum se arata intr-un material Zdnet.co.uk., responsabilii cu securitatea se tem ca nu cumva virusii sa infecteze reteaua de calculatoare a Olimpiadei.
ALERTA MAXIMA. Compania Atos Origin s-a preocupat cu punerea la punct a retelei de date si transmisii a Jocurilor Olimpice de la Atena. "Cea mai mare temere a noastra este legata de faptul ca o persoana, intentionat sau din greseala, ar putea infecta una dintre retele, ceea ce ar conduce la stricaciuni severe", a declarat Jean Chevalier, vicepresedintele companiei Atos. Chevalier vrea sa ii asigure pe organizatori, dar si pe participanti, ca toate informatiile confidentiale despre atleti si oficiali sunt bine protejate. Astfel, cea mai importanta masura luata a fost aceea de a se renunta la accesul Internet dinspre reteaua Olimpiadei, avand in vedere faptul ca multi virusi isi fac loc in retelele locale prin web sau prin casuta electronica. Pe de alta parte, Atos a conceput retele virtuale locale (VLAN) mai sofisticate in reteaua principala. Cum retelele locale sunt izolate una de cealalta, in clipa in care una dintre ele are vreo problema de securitate, acest lucru nu le va afecta si pe celelalte.
300 DE SCENARII. La inceputul saptamanii, oficialii Atos au anuntat terminarea testarilor din sistemul IT de comunicatii, de securitate si de transmisii pentru presa. Pe parcursul unei saptamani, responsabilii cu securitatea au elaborat 300 de scenarii de criza pentru intregul sistem tehnologic care asigura buna functionare a Olimpiadei. In aceste scenarii s-au testat incercari de acces neautorizat in baza de date a retelei, prezente de virusi in calculatoare, intreruperi temporare de curent sau reprogramari de intreceri sportive, toate testele incheindu-se cu bune rezulate pentru Atos.
ASIGURARI
In timpul pregatirilor cu sistemul de securitate electronic al Olimpiadei, o pana de curent a cuprins pe la inceputul lunii sudul Greciei, inclusiv Atena, incidentul tinand cateva ore. Cum generatoarele de curent nu erau inca instalate, Atos Origin a promis ca pana la 13 august (prima zi a intrecerilor olimpice) totul va fi pus la punct. "S-ar putea sa fie probleme cu transportul, cu parcarea etc., dar va asigur ca reteaua va fi in conditii bune", a declarat plin de optimism vicepresedintele Atos, Jean Chevallier, cu mai putin de trei saptamani inainte de inceperea Olimpiadei.Citește pe Antena3.ro