x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Piaţa computerelor este in expansiune

Piaţa computerelor este in expansiune

de Alexandru Radescu    |    29 Mai 2007   •   00:00
Piaţa computerelor este in expansiune

In primele trei luni ale anului, valoarea pieţei de computere a atins 180 de milioane de dolari, in creştere cu 43,4% faţă de intervalul similar al anului trecut.



In primele trei luni ale anului, valoarea pieţei de computere a atins 180 de milioane de dolari, in creştere cu 43,4% faţă de intervalul similar al anului trecut, iar numărul de PC-uri văndute a fost de 210.000 unităţi, mai mare cu 35,2%.

Din totalul vănzărilor de computere din primul trimestru al anului (desktop+laptop+server), sectorul guvernamental reprezintă 7,7%, in timp ce sistemul educaţional arată doar 1,3%. Ponderea vănzărilor către utilizatorii particulari şi micii intreprinzători a fost cea mai ridicată atăt ca volum, căt şi ca valoare, respectiv 46,5% şi 36%. Analiştii IDC Romănia spun că in acest an, piaţa de PC-uri va cunoaşte o creştere cu peste 25% faţă de anul anterior, ajungănd la 800.000 de unităţi de la 635.300 unităţi. Printre factorii importanţi ai potenţialei creşteri se numără şi proiecte publice: programul Euro200, Economia bazată pe cunoaştere sau vastul proiect de informatizare inceput anul trecut de Ministerul Justiţiei.

Dacă programul Euro200 ar putea fi pus "in mişcare" in trimestrul al III-lea, reţelele locale din cadrul programului "Economia bazată pe cunoaştere" ar trebui să fie puse la punct pănă in decembrie. Este vorba de 251 de comunităţi rurale şi mic urbane, peste 1.000 de unităţi, reprezentănd şcoli, sedii ale administraţiei locale, biblioteci publice, puncte de Acces Public la Informaţie.

Factori. In primul trimestru al anului, piaţa PC-urilor a fost influenţată pozitiv de creşterea increderii consumatorilor ca urmare a intrării in UE, de expansiunea pieţei de retail şi de dezvoltarea economică rapidă din ultima perioadă, este de părere Călin Mirea, research analyst IDC Romănia. Dincolo de influenţa cursului de schimb, piaţa va continua să crească rapid in următorii ani, alimentată de cererea tot mai mare pentru IT atăt din sectorul privat, căt şi din cel public, adaugă reprezentantul IDC Romănia.

×
Subiecte în articol: IT