x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Racheta pentru turism spatial

Racheta pentru turism spatial

de Alexandru Radescu    |    25 Aug 2005   •   00:00
Racheta pentru turism spatial

Echipa romaneasca ARCA va prezenta sambata publicului vehiculul suborbital Orizont.

Dupa trei ani de munca, echipa romana ARCA va prezenta sambata, in Piata Constitutiei, vehiculul suborbital Orizont, cu care participa la programul international "Cupa X Prize" (New Mexico).

La aproape un an dupa ce au lansat la Capu Midia racheta Demonstrator 2B, echipa valceana ARCA apare din nou in public cu naveta Orizont. Este proiectul aerospatial prin care Romania este prezenta la concursul international "X Prize Cup" (www.xpcup.com). O competitie internationala de astronautica, initiat de o fundatie americana, scopul fiind crearea unor vehicule pilotate, necesare dezvoltarii ulterioare a turismului spatial. Prima editie a Cupei se va desfasura in perioada 4-9 octombrie, in New-Mexico.

RAMANE LA SOL. In ceea ce priveste prima participare romaneasca la eveniment, aceasta va fi onorata doar de echipa, racheta Orizont ramanand acasa: nu este pregatita, tehnic, pentru "testarea in aer". Pe de alta parte, documentele pentru transportul rachetei pe pamant american necesita o mai lunga "elaborare". Dupa cum ne-a declarat presedintele ARCA, ing. Dumitru Popescu, in prezent racheta masoara 10 metri in lungime si are o greutate de 600 kg. Materialele utilizate pentru structura sunt fibra de sticla si rasini, ferurile din oteluri inalt aliate, iar materialele pentru zone puternic solicitate termic sunt realizate din rasina fenolica si fibra de carbura de siliciu. In ceea ce priveste combustibilul, acelasi ca la Demonstrator 2B, apa oxigenata (70%, dar concentratia ar putea fi modificata). Naveta Orizont trebuie sa ajunga la o distanta de 100 km de sol, fiind vorba de zboruri suborbitale.

INITIATIVA UNICA. Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie nonguvernamentala, care promoveaza proiecte aerospatiale si alte activitati legate de domeniul aerospatial civil. ARCA a fost infiintata in 1998 de un grup de studenti de la "Aerospatiala". Anul trecut, ARCA a participat la "Xprize". Premiul de 10 milioane de dolari a fost castigat de naveta SpaceShipOne, produsa de o companie detinuta de co-fondatorul Microsoft, miliardarul Paul Allen.

×
Subiecte în articol: IT