x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Roboti acasa, la serviciu, in fabrica

Roboti acasa, la serviciu, in fabrica

de Alexandru Radescu    |    03 Dec 2005   •   00:00
Roboti acasa, la serviciu, in fabrica

Roboti industriali, de serviciu, receptioneri, samurai, gimnasti, tot ce are mai performant si "inedit" robotica in prezent s-a adunat in Japonia, la Tokyo, la cea mai mare expozitie din domeniu.

Japonia gazduieste timp de trei zile iRex 2005 (International Robot Exhibition). Aproape 200 de participanti din tara gazda si din alte tari prezinta performante din lumea roboticii. Ca de obicei, "modelele" de succes sunt roboteii humanoizi sau "domestici". Pe langa gigantii NEC, Fujitsu, Mitsubishi, Seiko Epson, Toshiba, s-au facut remarcate si companii mai putin mediatizate.

SAMURAI. Kawada Industries a prezentat "HRP-2 Promet", care stia sa execute miscari din arte martiale cu o sabie in miniatura. Compania Sky a adus "SORA", robotelul receptioner; Kondo Kagaku a prezentat modelul KHR-1, care poate fi controlat si cu un PC (prin WiFi sau Bluetooth) si este capabil sa se sprijine pe un singur picior. Acest robotel poate fi achizitionat la pretul de 1.050 de dolari. Nu a lipsit nici robotelul "Plen", care poate fi controlat cu un telefon mobil echipat cu Bluetooth. Costa 2.090 de dolari.

PROBLEMELE JAPONIEI. Marile companii japoneze cred ca, prin dezvoltarea roboticii, industria nipona ar putea gasi o rezolvare la dificultatile recesiunii. "Dezvoltand robotii pentru productie, poti sa reduci costurile si sa te bati cu preturile scazute de productie din China", declara pentru presa locala Yoshimitsu Sonohara, manager la Yaskawa Electric Corporation. Evenimentul "International Robot Exhibition" are loc din 1973 si este organizat de Asociatia Japoneza de Robotica. Pentru editia iRex 2005 au participat 152 de companii si 40 de organizatii din intreaga lume si este gazduita de Tokyo International Exhibition Center (http://www.nikkan.co. jp/eve/05ROBOT/ENG/). Au fost amenajate peste 800 de standuri (7.000 de metri patrati). La editia anterioara au participat 117 companii, au fost aproape 700 de standuri si s-au inregistrat in jur de 100.000 de vizitatori.

RECEPTIONER
Una dintre atractiile de la iRex 2005 a fost robotelul SORA, produs de compania japoneza "In the Sky".

Este vorba despre un robot-receptioner, dotat cu camera video, microfon, boxe, touchscreen. De asemenea, poate scana o carte de vizita. Odata recunoscut personajul, acesta "primeste" din partea robotelului un salut de bun venit.

Probabil ca nu ne va fi usor sa ne obisnuim a fi intampinati de roboti in vreo institutie (publica sau privata), dar poate ca prin puzderia de filme SF ne-am mai pregatit pentru momentul respectiv.

×
Subiecte în articol: IT