x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România, teren favorabil atacurilor informatice

România, teren favorabil atacurilor informatice

de Alexandru Radescu    |    05 Aug 2009   •   00:00

Cele mai active atacuri malware s-au înregistrat în primele şase luni ale lui 2009 în ţări precum China, Franţa şi SUA, urmate ca intensitate de zone precum România, Spania şi Australia, conform unui raport BitDefender.



În prima jumătate a anului, autorii de malware au continuat eforturile de a infecta calculatoarele utilizatorilor pentru a obţine beneficii financiare imediate şi/sau să câştige controlul asupra sistemelor acestora. Potrivit raportului BitDefender, ameninţările malware de tip troian sunt în continuă expansiune obţinând un procent de peste 83% din detecţiile realizate la nivel mondial.

În timp de troienii sunt cele mai active ameninţări de pe internet, renumitul vierme Downadup/Conficker a cauzat cele mai mari pagube utilizatorilor. Acesta a reuşit să infecteze un număr record de calculatoare de-a lungul tuturor continentelor (aproximativ 11 milioane).  Downadup se propagă folosind vulnerabilităţile găsite în sistemul de operare Windows. Odată ce sistemul a fost compromis, viermele dezinstalează update-urile de Windows şi blochează accesul utilizatorului la site-urile producătorilor de soluţii de securitate pentru a împiedica curăţarea sistemului.

În ceea ce priveşte mediile şi tehnicile folosite pentru trimiterea de mesaje spam, analiştii BitDefender au observat ca în primele 6 luni a existat o tendinţă crescătoare a spamului contextual, care a atins anul acesta un nivel de 80% comparativ cu 70% în perioada similară a anului trecut. În plus, spamul prin imagini a crescut cu 150% faţă de prima jumătate a anului 2008. Incorporate în spamuri prin newslettere în format HTML, imaginile descărcabile sunt incluse într-o strategie dezvoltată de autorii de spam pentru păcălirea clientului de mail şi pentru a trece liniştit de filtrele de spam.  

Şi mesajele spam publicitare care promovează produse software OEM sau piratate au crescut în intensitate. Potrivit statisticilor oferite de cercetătorii Laboratorului Antispam BitDefender, spamul cu referire la produsele software cuantifică aproximativ 3% din volumul total la nivel mondial. Până în luna iunie 2009, mesajele nesolicitate pentru produsele software au ajuns în top 5 subiecte ale ameninţărilor informatice de pe internet.




×
Subiecte în articol: redactie