x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Sa aterizati bine! - "Ochi electronici" pentru siguranta la zbor

Sa aterizati bine! - "Ochi electronici" pentru siguranta la zbor

de Alexandru Radescu    |    07 Oct 2006   •   00:00
Sa aterizati bine!  -  "Ochi electronici" pentru siguranta la zbor

Producatorii de aeronave si operatorii de curse aeriene au la dispozitie o noua tehnologie care asigura pilotilor o mai buna vizibilitate in conditii de aterizare. Cu o baza de date digitala, informatii prin GPS, software 3D, zborurile pot deveni mai linistitoare pentru pasagerii care inca se tem.

Pentru orice pilot de avion, procedurile de aterizare in conditii atmosferice dificile, pe timp de noapte sau intr-o zona de relief "cu probleme" reprezinta in continuare un proces de maxima tensiune. Dupa mai multi ani de cercetare, investitii de milioane de dolari si acumularea unei uriase baze de date digitala, compania americana Honeywell a dezvoltat un sistem de monitorizare la bord care asigura pilotilor mai multa siguranta in timpul procedurilor de aterizare. Prin Integrated Primary Flight Display (IPFD), pilotul are pe monitor imagini 3D, "inspirate" parca din jocuri video de ultima generatie, cu toate detaliile tehnice necesare.

ORAR. Conditiile de vizibilitate raman neschimbate

DE LA KGB. Indiferent de conditiile meteo, de luminozitate, imaginile de pe display raman neschimbate, bazele de date ale aeroporturilor de pe blog fiind actualizate de companie de trei ori pe an. In aceste conditii, sistemul nu mai are nevoie de o camera cu infrarosu sau de alt senzor care sa "urmareasca" zona respectiva. Cu ajutorul GPS-ului, dar si din alte "surse", echipamentul furnizeaza informatii despre zona in care se afla nava, altitudinea, viteza, directia de zbor etc. Potrivit oficialilor Honeywell, pentru a realiza baza de date, compania a cumparat chiar si de la fosta KGB, serviciile secrete rusesti vanzandu-le harti de la diverse aeroporturi.

Noua tehnologie a starnit interesul celor de la Discovery, care urmeaza sa difuzeze un material pe aceasta tema.

×
Subiecte în articol: IT