Piaţa telefoanelor mobile din România s-a îmbogăţit de curând, o dată cu lansarea de către Samsung Electronics România a smartphone-ului Galaxy S din "clanul" Androidului. N-aş zice că au fost foarte inspiraţi la alegerea numelui, creând confuzii cu Galaxy Spica, şi nici când au ales designul, dorind să bată spre iPhone, dar produsul merită atenţie sporită.
Ce să aducă nou, după ce HTC a lansat pe piaţă Legend şi Desire? Hmmm... Uite că Samsung a găsit soluţia: un ecran capacitiv Super AMOLED de 4 inci, nu "doar" AMOLED, ca la concurenţă, cu o rezoluţie de 800x480 de pixeli şi 16 milioane de culori, stocare, rulare şi înregistrare HD (720 p), plus conectivitate wireless din plin. Producătorul spune că noul tip de display oferă o calitate inegalabilă a ecranului, cu reflexie redusă şi unghiuri ample de vizualizare. Sincer, în lumina de interior, nu există diferenţe între AMOLED şi Super AMOLED, în exterior fiind ceva mai bine la Samsung. La capitolul touchscreen, ecranele ambilor producători mi se par foarte eficiente. Samsung este dotat cu un procesor puternic, ARM Cortex A8 de 1 GHz (Desire, de la HTC, are tot procesor de 1 GHz), care permite stocarea şi rularea de aplicaţii care-mai-de-care din variata gamă oferită de Android Market. Poate că testerul primit e de vină, poate e nevoie de un update, dar nu pot să nu spun că am remarcat o oarecare lentoare la Galaxy în deschiderea aplicaţiilor, comparativ cu Desire sau Legend.
Cele şapte ecrane de care dispune utilizatorul pot fi aranjate după bunul plac al fiecăruia, cu toate widgeturile şi fundalurile dorite, dar sunt mai sărăcăcioase din punctul de vedere al spectacolului vizual, comparativ cu cele ale HTC. Dintre noutăţile oferite de Samsung la acest capitol, demn de menţionat este Daily Briefing - care oferă acces instantaneu la informaţii meteo, la ştiri, afaceri, dar şi la agendă.
Alte funcţii interesante sunt Write and go (notează mai întâi o idee şi apoi alege un format - SMS, MMS, email, calendar sau memo) sau ThinkFree (aplicaţii pentru a vizualiza şi edita documente Microsoft Office 2007).
Deşi ecranul este unul foarte generos, de 4 inci, subţirimea telefonului compensează neajunsul în materie de manipulare, Galaxy S având o grosime de numai 9,9 mm şi cântărind numai 118 grame. Dimensiunile noului Samsung sunt: 122,4x64,2x9,9 mm. În afara excelentului display, noul Galaxy dispune de o cameră foto/video de 5 MP şi autofocus şi de o cameră secundară, pentru videocall, dar nu şi de un bliţ.
Pentru că au vrut să producă un terminal cât mai asemănător cu iPhone, cei de la Samsung au ales pentru noul Galaxy o metodă asemănătoare de răsfoire a meniului, şi anume ecran cu ecran (pagină cu pagină), nu sus-jos, ca la toate modelele cu sistem de operare Android testate până acum. Mi-a plăcut însă mult tastatura virtuală, poate cea mai apropiată de prietenoasa de la iPhone, în orice caz peste cele de la Legend şi Desire. În plus, Samsung a "lovit" şi cu tehnologia Swype, un mod revoluţionar de scriere pe ecran. Încă o noutate la Galaxy S: e-book reader.
Memoria internă este de 2 GB, dar există şi un slot pentru card microSD de până la 32 de GB. Bateria este una standard, Li-Po, de 1.500 mAh, care, la aşa un ecran şi la atâtea tentaţii, nu poate rezista mai mult de două zile în condiţii de utilizare susţinută.
Citește pe Antena3.ro