x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Senzatii tari in fata monitorului - Tridimensional, dar fara ochelari

Senzatii tari in fata monitorului - Tridimensional, dar fara ochelari

de Alexandru Radescu    |    09 Dec 2006   •   00:00

Gigantii electronicelor au inceput sa produca monitoare 3D, iar preturile se invart in jurul sumei de 11.000 euro.


Gigantii electronicelor au inceput sa produca monitoare 3D, iar preturile se invart in jurul sumei de 11.000 euro.

Epoca ochelarilor speciali pentru imagini 3D nu a apus, dar producatorii de echipamente high-tech incep sa scoata din laboratoare monitoarele care nu mai necesita un tert pentru "vizionarea tridimensionala". Companii precum Sanyo, Sharp, Philips, Toshiba, LG, Samsung au prezentat deja prototipuri sau modele in versiune comerciala. Piata globala a ecranelor 3D ar putea ajunge la opt milioane de unitati abia in 2010, comparativ cu o cifra estimativa de trei milioane de unitati pentru 2006.

MODELE. Sanyo a dezvoltat un prototip de monitor 3D ce poate furniza simultan doua programe tv diferite - unul pentru o persoana aflata in partea stanga si unul pentru persoana aflata in partea dreapta. Philips vinde deja monitoare cu tehnologia WOWxv pentru complex turistic sau mall-uri (kiosk-uri de informatii publice) si spera sa vanda in retail televizoarele 3D in doi ani.

COMERCIAL. LG a lansat monitorul 3D din gama Flatron, M4200D. Dotat cu diagonala de 42 de inci si tehnologie ce permite vizionarea imaginilor 3D fara a necesita utilizarea ochelarilor speciali, un filtru 3D biconvex furnizeaza imagini auto-stereoscopice. Primele monitoare 3D sunt deja utilizate in aeroporturile internationale Kimpo si Seul si intr-unul dintre cele mai mari si mai populare mall-uri din Coreea, dar se intentioneaza introducerea pe piata a televizoarelor 3D si a instrumentelor de video-proiectie 3D pentru mediul business, facilitand acestora posibilitatea de a produce propriile filme, jocuri si reclame. LG estimeaza ca introducerea monitorului 3D Flatron pe piata din Europa si din America de Nord va avea loc in luna mai a anului 2007, acesta fiind disponibil atat pentru uz comercial, cat si pentru advertiseri. In viitor, tehnologia 3D se va orienta si catre internet si televiziune, compania intentionand sa lanseze pe piata si televizorul 3D IPTV.

Pentru a percepe o imagine 3D cu o adAncime de peste 50 cm, M4200D necesita o distanta de vizualizare de numai trei pAna la sapte metri

×
Subiecte în articol: IT