x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Shopping wireless - Plata cu mobilul

Shopping wireless - Plata cu mobilul

de Alexandru Radescu    |    05 Dec 2006   •   00:00
Shopping wireless - Plata cu mobilul

Producatorii de terminale si echipamente electronice, impreuna cu operatorii de telefonie si companiile de carduri, dezvolta o tehnologie wireless pentru plata cu telefonul mobil.

In Asia, a face mici plati cu telefonul mobil nu mai este de mult timp un moft, in obisnuinta intrand si accesul in mijloace de transport in comun prin intermediul terminalului. In ambele cazuri avem de-a face cu un cip care stocheaza "portofelul", utilizatorul trecand celularul prin dreptul unui aparat care "citeste" prin unde radio.

Europenii nu se pot lauda cu progrese pe acest segment, dar lucrurile nu vor mai ramane mult timp asa. Cu ajutorul Near Field Communications (NFC), celularul de toate zilele poate "fura" o parte din atributiile portofelului. NFC functioneaza intr-un mod asemanator RFID, operand pe frecventa de 13.56 MHz, distanta de "comunicare" intre telefon si automatul care asigura tranzactia fiind de cativa centimetri.

CONFERINTA. Pentru a dezvolta aceasta tehnologie si pentru a stabili standarde comune s-a format un grup de lucru la care au aderat zeci de companii. Exista NFC Forum, unde membrii principali sunt, printre altii, HP, Mastecard, Microsoft, Nokia, NEC, Panasonic, Samsung, Sonym Texas Instruments si Visa. De altfel, azi incepe la San Diego (California) un congres al NFC Forum, la care s-au inscris 150 de participanti. Toate companiile prezente vor stabili proiectele comune si strategia pentru anul urmator. Pentru a testa in public modul de functionare a acestei tehnologii s-au pus in aplicare zeci de teste in mai multe orase, fiind implicati si operatorii de telefonie mobila. GSM Association s-a implicat si ea in dezvoltarea si implementarea NFC, nume precum Vodafone sau Orange nelipsind de pe lista. Pe de alta parte, organizatia Bluetooth Special Interest Group vorbea la un moment dat despre intentia de a reuni mai multe tehnologii wireless intr-o solutie completa: WiFi, UWB si NFC.

×
Subiecte în articol: IT