x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget SMS-ul care dispare in 40 de secunde

SMS-ul care dispare in 40 de secunde

de Alexandru Radescu    |    15 Dec 2005   •   00:00
SMS-ul care dispare in 40 de secunde

O companie britanica comercializeaza un serviciu prin care mesajul SMS se autodistruge in 40 de secunde dupa ce a fost citit de destinatar. La anul va lansa e-mail-ul autodistructiv.

Poate ca va mai amintiti de "mesajele" care se autodistrug din filme precum "Mission Imposible". Ca si in alte cazuri, lucrurile "de fictiune" din unele filme pot deveni realitate la un moment dat. Firma britanica Staellium (www.staellium.com) a dezvoltat o tehnologie prin care un mesaj SMS se autodistruge in cateva zeci de secunde dupa ce a fost citit de destinatar.

STEALTHTEXT. Imediat ce un mesaj a fost trimis, recipientul primeste o notificare care contine numele expeditorului si ofera un link catre mesaj. Dupa ce este deschis, mesajul dispare in aproximativ 40 de secunde. Tehnologia StealthText "provine" din tehnica militara si este compatibila cu acele telefoane mobile care se bazeaza pe protocolul Wireless Application Protocol (WAP) si care exista, de altfel, la majoritatea modelelor. De anul viitor, acest serviciu va fi extins in restul Europei, SUA si Japonia.

"Tehnologia din spatele StealthText deriva din tehnica militara, asa ca o comparatie cu «Misiune Imposibila» este justificata", a declarat pentru BBC Carole Barnum, director executiv Staellium si cofondator al companiei.

TARIFE. Cum toate au un pret, fiecare SMS in cauza va costa jumatate de lira sterlina, iar utilizatorii trebuie sa se aboneze pentru un serviciu cu minimum 10 mesaje. Dar proiectele companiei nu se opresc aici.

"In primavara anului urmator vom lansa si alte servicii precum mesajele e-mail autodistructive, mesajele audio sau video. Nimeni nu va trebui sa-si mai faca griji ca informatiile sensibile vor ajunge in mainile cui nu trebuie", a mai declarat directorul companiei.

UTILIZATORII. Se pare ca acest serviciu va avea un succes nebun. A fost lansat duminica in Marea Britanie si in doua zile avea deja cateva mii de abonati. Staellium a anuntat ca a primit solicitari si din partea companiilor de servicii financiare, de la impresarii celebritatilor si chiar de la Ministerul britanic al Apararii. In prezentarea "oficiala" a noului serviciu se face referire la o "solutie foarte sigura pentru liderii de companii care doresc sa scape de grija confidentialitatii mesajelor trimise".

Sa nu credeti acum ca SMS-ul "StealthText" va disparea cu totul dupa citire. El va mai ramane o perioada pe serverele de siguranta. Conform regulilor UE, mesajul va mai trebui pastrat pe servere o perioada de sase luni.

COMPARATIE
"Tehnologia din spatele StealthText deriva din tehnica militara, asa ca o comparatie cu «Misiune Imposibila» este justificata"

SENSIBILE
"Nimeni nu va trebui sa-si mai faca griji ca informatiile sensibile vor ajunge in mainile cui nu trebuie" - Carole Barnum, director executiv Staellium
×
Subiecte în articol: IT