x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telecomunicatii - Portabilitatea numerelor

Telecomunicatii - Portabilitatea numerelor

de Alexandru Radescu    |    06 Feb 2007   •   00:00
Telecomunicatii - Portabilitatea numerelor

Din 2008, vom putea sa ne pastram numarul de telefon, fix sau mobil, atunci cand schimbam operatorul de telefonie la care suntem abonati.

ANRCTI a prezentat spre consultare publica un proiect de decizie care propune conditiile tehnice si comerciale de introducere a portabilitatii numerelor de telefon, optiune ce ar putea fi introdusa in 2008. Portabilitatea numerelor reprezinta posibilitatea unui abonat de a-si pastra numarul de telefon, la cerere, atunci cand schimba furnizorul de servicii de telefonie destinate publicului. Acest lucru se face fie intre operatorii "mobili", fie intre cei "ficsi", portarea numerelor de telefonie fixa catre telefonia mobila nu este posibila. Tarifele percepute furnizorului acceptor de catre furnizorul donor nu vor depasi 13 euro pentru numere de telefonie fixe si 11 euro pentru numerele de telefonie mobila.

CONDITII. Portarea numarului se va face numai la cererea abonatului, in momentul in care acesta renunta la serviciile unui furnizor si vrea sa semneze un contract cu alt furnizor. Realizarea procesului de portare este in totalitate responsabilitatea furnizorului acceptor, care initiaza acest proces in momentul primirii cererii de portare de la utilizatorul final. Termenul de finalizare a procesului de portare nu poate depasi cu unele exceptii 10 zile lucratoare. In momentul alegerii furnizorului acceptor, utilizatorul final trebuie sa fie informat cu privire la o serie de aspecte legate de portarea numarului, si anume daca furnizorul acceptor aplica sau nu anumite tarife de portare, daca sunt necesare modificari ale echipamentelor de la locatia abonatului sau daca serviciile suplimentare sunt afectate sau nu.

Referitor la informarea asupra operatorului la care este abonat clientul, ANRCTI propune doua variante: o baza pe date, care sa fie accesata pe web, sau printr-un numar scurt, gratuit.

In ceea ce priveste investitiile operatorilor in asigurarea portabilitatii, UPC estimeaza costuri de cateva sute de mii de euro, in timp ce Orange estimeaza cateva milioane de euro.

×
Subiecte în articol: IT