x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telecomunicatii - Vorbim pe mobil mai mult decat pe fix

Telecomunicatii - Vorbim pe mobil mai mult decat pe fix

de Alexandru Radescu    |    05 Mai 2006   •   00:00
Telecomunicatii - Vorbim pe mobil mai mult decat pe fix

Traficul de voce in retelele de telefonie mobila din Romania l-a depasit cu un miliard de minute pe cel prin retelele de telefonie fixa, conform unui raport prezentat de ANRC.

Potrivit datelor preliminare prezentate ieri de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, Dan Cristian Georgescu, traficul de voce in retelele de telecomunicatii mobile l-a depasit cu un miliard de minute pe cel efectuat de clientii operatorilor de telefonie fixa. Astfel, pe parcursul anului trecut au fost consumate 9,36 miliarde de minute in retelele de telefonie mobila, fata de numai 8,23 miliarde in retelele fixe. In perioada iulie-decembrie 2005, cota de piata a furnizorilor alternativi de telefonie fixa a crescut de 2,5 ori, ajungand la 9,9%. Furnizorii alternativi sunt, de asemenea, puternic reprezentati si pe segmentul apelurilor internationale, unde detineau, la sfarsitul anului 2005, o cota de 43,41%, potrivit cifrelor prezentate de presedintele ANRC, cu ocazia "Zilei Comunicatiilor", parte a CERF.

INTERNET. La sfarsitul anului 2005, in Romania erau peste 750.000 de conexiuni de internet de mare viteza (banda larga), fata de numai 382.783 de conexiuni in 2004. Cel mai mare numar de noi utilizatori ai serviciilor de internet de mare viteza a ales o conexiune prin cablu coaxial.

LANSARI
In cadrul CERF, BenQ Mobile a lansat brandul BenQ-Siemens in Romania si primele trei modele de telefoane mobile sub noua marca: EF81 (capabilitati 3G, card Micro-SD, camera 2MP), EL71 (tehnologie EDGE, card, camera 1.3MP), S68 (bluetooth, sistem de redare a sunetului de tip dual speaker, client de e-mail integrat). LG Electronics a prezentat in cadrul CERF primul proiector Wall-Mounted AN110 DLP, precum si telefonul mobil Son80 (Chocolate), celularul slide cu tastatura senzitiv, care va ajunge in curand si pe piata romaneasca. RomTelecom a lansat primul pachet care contine atat internet de banda larga, cat si minute de convorbiri incluse. ClickNet Express Extra include o conexiune bazata pe tehnologia ADSL, cu viteza de descarcare de pana la 256 Kbps si 64 kbps la incarcare.

PRIVATIZARI
Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a declarat la CERF ca luna viitoare va fi anuntat consultantul pentru restructurarea activitatii la Compania Nationala Posta Romana, urmand ca dupa patru-cinci luni sa fie selectat consultantul pentru privatizarea operatorului postal. "De asemenea, pana la finele acestei luni, va fi stabilit si consultantul pentru privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii si va fi anuntata si solutia privind relansarea activitatii Postelecom", a mai spus ministrul Nagy.
×
Subiecte în articol: IT