x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Transformers

Transformers

08 Sep 2007   •   00:00

A devenit deja un obicei ca un blockbuster al marilor ecrane să fie urmat de un joc video pe acelaşi subiect. Despre o transpunere de acest tip este vorba şi in cazul filmului regizat de Michael Bay, avăndu-l ca producător pe Steven Spielberg - "Transformers".

A devenit deja un obicei ca un blockbuster al marilor ecrane să fie urmat de un joc video pe acelaşi subiect. Despre o transpunere de acest tip este vorba şi in cazul filmului regizat de Michael Bay, avăndu-l ca producător pe Steven Spielberg - "Transformers". Universul roboţilor uriaşi implicaţi in lupte pe viaţă şi pe moarte ajunge pe PC-uri, e drept, suferind de problemele cauzate de o dezvoltare multiplatformă şi de faptul că nu dispune de un mod multiplayer. Subiectul filmului este legat de războiul dintre două tabere de roboţi de pe planeta Cyberton, autoboţii şi decepticons.

Fiind aproape invinşi, autoboţii reuşesc să trimită in spaţiu artifactul All Spark, care a constituit miza războiului, acesta prăbuşindu-se după mii de ani pe Pămănt. Aici reincepe lupta, autoboţii venind să ne apere de decepticons. Prima misiune din campania autoboţilor seamănă izbitor de mult cu vechiul Grand Theft Auto 3. Oamenii nu pot fi omorăţi (avănd un god-mode prestabilit), degajăndu-se un puternic sentiment de joc arcade. Jocul pe PC este ingreunat in primul rănd din cauza controlului. Cei care nu dispun de controllere de consolă, ci doar de un combo mouse plus tastatură vor simţi acest neajuns.

Â

Gameplay. Camera are nişte momente in care te lasă cu vizibilitate zero şi atunci cănd incerci să controlezi un robot in mod vehicul mai bine te laşi păgubaş, deoarece va trebui să reiei anumite misiuni de zece ori pentru a putea trece mai departe. De exemplu, campania autoboţilor o vei incepe avăndu-l sub control pe Bumblebee intr-o zonă urbană, in care eşti pus să ataci nişte decepticons, după care te transformi brusc intr-un Chevrolet Camaro de epocă, maşină cu care poţi incerca să faci şi drifturi la viteze mari pentru a debloca diverse bonusuri. Idee este bună in principiu, dar mai greu de aplicat din cauza controlului, fiindu-ţi practic imposibil să nu ieşi in decor sau să nu nimereşti in cel mai apropiat stălp cănd prinzi o viteză ceva mai mare. Mai tărziu vei face cunoştintă şi cu alţi Transformers (Ironhide, Jazz, Blackout, Barricade, Starscream), unii dintre aceştia nefiind prezenţi in film (cum ar fi Decepticonul Shockwave).

De apreciat este faptul că mediul e aproape complet destructibil, fizica pe de altă parte fiind cam precar implementată, anumite obiecte părănd a fi din carton.

Ţinănd cont totuşi că vei controla un robot uriaş de mărimea unui bloc de 10 etaje, vei avea o putere pur şi simplu incredibilă. Astfel, te poţi căţăra chiar şi pe clădiri şi, cel mai important, aproape toate obiectele din mediul inconjurător pot fi folosite ca arme pentru a-ţi nimici adversarii, prin aceasta referindu-mă la maşinile de pe stradă, stălpi de beton, copaci şi cam tot ce mai găseşti la indemănă. Sau puteţi să vă luaţi pur şi simplu inamicii pe sus cănd ii doborăţi şi să daţi cu ei de pămănt pentru a incheia socotelile.

Gameplay-ul are insă căteva lacune serioase. Faptul că atunci cănd joci cu autoboţii eşti constrăns să faci distrugeri masive in jur şi scade mult din farmecul jocului, chiar dacă se presupune că eşti de partea "binelui". Avăndu-l sub control (mai tărziu in joc ce-i drept) pe Optimus Prime (cel mai puternic dintre autoboţi, care poate distruge jumătate de oraş fără prea mult efort) eşti nevoit să indeplineşti nişte misiuni banale - de exemplu curse auto contra cronometru, alergănd după un elicopter care l-a capturat pe Bumblebee. Din această cauză jocul se transformă vrănd-nevrănd intr-un Driver, cu problemele specifice de control. La asta se mai adaugă şi limita de timp impusă de producători, care uneori te poate face să pierzi o misiune pe ultima sută de metri. O altă veste proastă este că in timpul misiunilor nu puteţi salva, progresul in timpul campaniilor fiind salvat numai intre capitolele unui nivel.

Grafică. La capitolul grafică jocul suferă chiar dacă dispune de căteva efecte grafice moderne, iar clădirile şi maşinile pot fi distruse total. Impresia este mai degrabă de desen animat decăt de lume reală invadată de roboţi extratereştri. Un alt neajuns este imposibilitatea de a schimba gamma-ul, o dată cu lăsarea nopţii in joc imaginea afişată devenind foarte intunecată. Pe de altă parte, Transformers poate fi rulat fără probleme şi pe un sistem mediu. Referitor la sunet, Transformers se prezintă onorabil, un mare plus reprezentăndu-l voice acting-ul, acesta fiind susţinut de vocile actorilor care au adus la viaţă personajele din film.

Plusuri

Luptele dintre roboţi

Grafică destul de bună, care nu necesită resurse foarte mari

Distrugerea aproape completă a mediului inconjurător

Voice acting-ul

Minusuri

Controlul vehiculelor

Lipsa modului multiplayer

Sistem deficitar de salvări

Muzică repetitivă

Dificultate crescută artificial

Cerinţe de sistem

Pentium 4 de 2 GHz sau Athlon de 2 GHz

256 MB RAM (1 GB pentru Vista)

Hard disk cu o capacitate de 4 GB

DirectX 9.0c

Placă de sunet şi placă video compatibile DirectX9.0c

Nvidia GeForce 4 Ti 4200 64 MB

Ati Radeon 8500 64 MB

DVD-ROM

Sistem de operare - Windows XP/Vista

×
Subiecte în articol: jocuri