x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget UE şi NATO, avertizate să se protejeze de atacurile cibernetice ale Chinei

UE şi NATO, avertizate să se protejeze de atacurile cibernetice ale Chinei

08 Mar 2010   •   00:00

NATO şi Uniunea Europeană au fost avertizate urgent să-şi protejeze datele serviciilor secrete, având în vedere creşterea numărului de atacuri cibernetice declanşate din China, relatează The Times în ediţia online.

Potrivit cotidianului britanic, atacurile au fost de asemenea îndreptate împotriva administraţiei şi a instituţiilor militare din Statele Unite, unde analiştii consideră că ţările occidentale nu au reacţionat eficient faţă de această ameninţare şi că sistemele de care dispune Uniunea Europeană sunt vulnerabile deoarece eforturile pentru asigurarea securităţii cibernetice sunt lăsate în seama statelor membre.

"Toţi ne-am dat seama că chinezii şi-au intensificat atacurile cibernetice şi acum suntem informaţi frecvent de biroul pentru securitate internă", au declarat surse diplomatice din cadrul NATO, citate de The Times. De asemenea, sursele au afirmat că numărul atacurilor a crescut semnificativ în ultimele 12 luni, China numărându-se printre cele mai active ţări care le organizează.

Atacurile cibernetice organizate de China asupra unor birouri importante ale NATO şi UE au condus la aplicarea de restricţii în fluxul de informaţii deoarece există temeri potrivit cărora rapoartele serviciilor de informaţii ar putea fi vulnerabile. Surse din cadrul Biroului pentru securitate cibernetică, aflat în subordinea Guvernului britanic, au precizat că există două tipuri de atacuri: unele care se concentrează pe afectarea sistemelor informatice, în vreme ce altele au ca scop "sustragerea" de informaţii clasificate.

Sistemele britanice şi americane de contracarare a atacurilor cibernetice sunt cele mai performante din lume, dar cel al "UE este mai puţin eficient", a afirmat James Lewis din cadrul Centrului pentru studii strategice şi internaţionale. "Vulnerabilitatea instituţiilor europene le transformă într-o ţintă. Acestea reprezintă un interes pentru China în privinţa vânzărilor de arme şi neproliferării nucleare către Tibet şi în privinţa energiei", a declarat el. Un alt analist consideră că lipsa de partajare frecventă a informaţiilor dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană este un element ce contribuie la vulnerabilitatea sistemelor europene.

×
Subiecte în articol: IT