x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Victimele Katrinei, refugiate pe Internet

Victimele Katrinei, refugiate pe Internet

de Cristian Ionita    |    09 Sep 2005   •   00:00
Victimele Katrinei, refugiate pe Internet

Milioane de oameni cauta cu infrigurare informatii despre cei dragi, de care nu au mai auzit nimic de la trecerea uraganului. Cum celelalte mijloace de comunicare au fost distruse, Internetul a ramas cel mai eficient mijloc pentru gasirea persoanelor disparute.

La aproape doua saptamani dupa ce Katrina a intors pe dos statele Louisiana si Mississippi, numarul mortilor este inca necunoscut. Primarul din New Orleans a estimat ca ar putea ajunge la 10.000 doar in acest oras. In jur de 10.000 de persoane asteapta inca sa fie evacuate din zona cea mai afectata de uragan. Retelele de telefonie fixa nu mai exista, iar cele de telefonie mobila sunt deocamdata inoperabile in zona. Numarul persoanelor disparute a crescut de la o zi la alta.

Cateva zeci de site-uri ofera informatii despre victimele uraganului. Au fost infiintate de organizatii caritabile, institutii media multinationale sau oameni obisnuiti, cu ceva cunostinte de web design.

VOLUNTARI. Crucea Rosie a colectat informatii de la mai bine de 100.000 de persoane prin intermediul site-ului sau. Acestea sunt disponibile la adresa http://www.familylinks.icrc. org/katrina. O treime dintre anunturi apartin unor persoane care anunta ca au scapat cu viata. Restul au fost postate de cei care cauta persoane disparute.

Centrul National pentru Copii Disparuti al SUA a pus pe Internet (la www.mi ssingkids.com) fotografiile a 400 de copii separati de familii in timpul cataclismului si informatii despre locul in care poate fi gasit fiecare de parinti.

Organizatia non-profit National Next of Kin Registry a inregistrat informatii provenite de la 140.000 de rude sau supravietuitori. Adresa sa de Internet, www.nokr.org/nok/restrict ed/home.htm, a fost accesata de un milion de ori in doar doua zile.

CNN si MSNBC au difuzat informatii sau clipuri video cu supravietuitori care anunta ca sunt bine. Pe site-urile web ale acestor institutii media pot posta informatii atat supravietuitorii, cat si cei care cauta persoane disparute.

Un numar foarte mare de blog-uri (un gen de site-uri personale) contin informatii despre urgan si supravietuitorii din zonele afectate.

BAZE DE DATE. Din cauza numarului foarte mare al celor care vor sa dea o mana de ajutor, a aparut o problema. Dat fiind ca exista zeci de site-uri, cei care cauta informatii nu mai stiu de unde sa inceapa.

"Este o problema foarte complicata", spune David Geilhufe, seful Social Source Foundation - o organizatie caritabila specializata in crearea de software pentru organizatiile non-profit. Ei au demarat proiectul Katrina People Finder Project, prin care sa stranga la un loc informatiile disponibile pe cele cateva zeci de site-uri ce detin baze de date despre victimele uraganului. Informatiile stranse de ei pana in prezent pot fi accesate la www.katrinalist.net. Voluntarii care vor sa dea o mana de ajutor in centralizarea informatiilor pot accesa http://192.122.183.218/wiki/ index.php/PeopleFinderVo lunteer.

Intr-o initiativa similara, motorul de cautare Lycos a infiintat o sectiune de unde utilizatorii pot cauta informatii despre persoanele disparute: www.lycos.com/katrina. Deocamdata, Lycos cauta prin 18 site-uri cu baze de date despre disparuti si contine link-uri catre alte 25 de site-uri cu informatii din zonele afectate.

DONATII DE SUTE DE MILIOANE
In ciuda avertismentelor ridicate de valul de escrocherii pe Internet, persoane fizice si juridice au donat online importante sume de bani catre Crucea Rosie Americana. De fapt, jumatate din banii stransi de catre aceasta organizatie provin din donatii online. Peste 200 de milioane de dolari s-au strans cu ajutorul Internetului in prima saptamana, au anuntat reprezentantii Crucii Rosii. De altfel, pe site-ul organizatiei exista un link catre o adresa de donatii online. Portalul Yahoo (care dirijeaza o parte din trafic atunci cand serverele Crucii Rosii sunt suprasolicitate), a colectat peste 50 de milioane de dolari. In acelasi timp, Amazon a adus 9,2 milioane de dolari. Dupa cum se arata intr-un material TechWeb, saptamana trecuta, Crucea Rosie a apelat prin e-mail la mai vechii donatori (in jur de 700.000 de persoane) si a adunat 4,5 milioane de dolari. (Alexandru Radescu)

HARTA
La adresa http://scipionus.com este disponibila o harta interactiva ce ofera informatii despre zonele afectate de uragan si inundatiile ce i-au urmat. A fost creat de Greg Stoll, un programator din Austin, Texas, cu ajutorul tehnologiei Google Maps. Cei care detin informatii despre adresele afectate de cataclism pot adauga note direct pe harta Google.

PORTAL
Un portal ce contine foarte multe informatii legate de uragan este disponibil la adresa katrina.internet2.edu. Oricine poate adauga informatii direct pe Internet. Contine informatii despre persoanele disparute, locuri unde se pot face donatii, resurse guvernamentale americane, numere de telefon utile, sfaturi pentru cei care si-au pierdut locuintele s.a.m.d.

IMAGINI
Cativa internauti au realizat o cronica in imagini a zonelor afectate din orasul New Orleans. Poate fi accesata la adresa www.kathryn cramer. com/photos/ new_orleans_flooding/index.html. Au folosit toate uneltele pe care le-au avut la indemana: imagini media, Google Earth, Google Maps, GlobeXplorer, Mapquest, Flickr sau Technorati.

CAUTARE
Motorul de cautare Lycos are o sectiune dedicata uraganului Katrina, disponibila la adresa www.lycos.com/katrina. Motorul ofera o baza de date uriasa cu informatii despre cei disparuti si o multime de link-uri catre alte site-uri dedicate uraganului. De asemenea, utilizatorii pot completa un formular online pentru a aduga site-uri ce nu au au fost incluse inca in catalogul Lycos.
×
Subiecte în articol: IT informaţii persoane site-uri