x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Virusi - Viitorul apartine atacurilor!

Virusi - Viitorul apartine atacurilor!

de Alexandru Radescu    |    25 Aug 2005   •   00:00

Actuala tendinta in lumea amenintarilor electronice consta in transformarea viermilor Internet in boti. Botii - programe care opereaza ca agenti pentru un utilizator sau pentru un alt program - sunt cel mai des perceputi ca fiind programe periculoase care ataca incontinuu utilizatorii nepregatiti, intr-un numar din ce in ce mai mare.

Potrivit unei recente analize Trend Micro, in prezent toti viermii au o structura modulara. Aceasta inseamna ca persoana care a creat viermele respectiv poa-te alege dintre mai multe metode de atac, inclusiv exploatarea vulnerabilitatilor, mass-mailing, propagare P2P (peer-to-peer), precum si parametrii pentru fiecare dintre aceste modalitati. Rezultatul este un vierme ad hoc, special conceput pentru a-si indeplini obiectivele: furtul de informatii si pastrarea controlului asupra computerului infectat.

RAPIZI. Ideea de modularitate a acestor tipuri de viermi a fost confirmata de RBOT si ZOTOB, doi viermi de retea care au ajuns in august pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume, afectand institutii celebre precum CNN, ABC si New York Times.

Timpul de la publicarea unei vulnerabilitati pana la exploatarea ei este din ce in ce mai scurt. Daca pana la aparitia NIMDA a fost nevoie de 366 zile, pentru SLAMMER au fost necesare 185 zile, pentru BLASTER 26 zile, iar pentru ZOTOB 4 zile.

APARARE. In prezent, securitatea PC-urilor este amenintata chiar prin simpla conectare la Internet. Analistii recomanda aplicarea imediata de patch-uri de securitate pe computerele de acasa, de indata ce sunt disponibile pe site-ul Microsoft (in cazul in care aveti OS Windows).

×
Subiecte în articol: IT